Erişilebilirlik

Suriye'de İsyancı Güçlere Sızan İslamcı Militanların Sayısı Artıyor


Suriye'de İsyancı Güçlere Sızan İslamcı Militanların Sayısı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00
Linki indirmek için

Uzmanlara göre, bu gelişmenin, Suriyeli isyancıları radikalleştirmesi ve Esad sonrası ülkede istikrarı sağlama çabalarını zorlaştırması bekleniyor

Amatör bir videoda Ehar el-Şam adlı islamcı grubun bir Suriye zırhlı aracına saldırırken görülüyor.

Taraflar arasında şiddetli bir çatışma çıkıyor.

Aynı grup tarafından çekilen bir başka video bir Suriye tankının bombalanışını gösteriyor.

Bölge uzmanları El-kaide ile ilişkili grupların Suriye’deki çatışmalara karıştığı görüşünde. CATO Enstitüsü’nden Malou Innocent şöyle diyor: “İsyancı gruplardan gelen videolarda el-Kaide’nin siyah bayrağını taşıyan militanlar gördük. Iraklı yetkililer, ülkedeki el-Kaide militanlarının sınırdan Suriye’ye akın ettiğini söylüyor.”

Şam hükümeti uzun süre Suriye içindeki terörist örgütleri destekledi. Ancak şimdi bunlar hükümete karşı döndü.

Irak savaşı sırasında Suriye, koalisyon güçlerine karşı savaşan el-Kaide militanlarının transit noktasıydı.

Bölge uzmanı Elizabeth O’Bagy Suriye’deki islamcı militan varlığının giderek büyüdüğünü söylüyor: “Geçmişte Suriye hükümeti tarafından Irak’taki el-Kaide’ye sağlanan lojistik destek ters yönde işlemeye başladı. Irak’taki militanlar şimdi Suriye’ye dönüyor.”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, azınlıktaki Alevi ve Hristiyan toplulukları arasında destek sağlamak için el-Kaide tehdidini kullanıyordu.

İngiltere’deki Durham Üniversitesi Arap Araştırmaları Bölümü Başkanı Daniel Newman, Esad rejiminin şimdi militanların gelişiyle bu tehdidi doğrulama fırsatı bulduğu görüşünde: “Esad rejimi özellikle Hristiyan azınlığa militanları gösterip “Size öteden beri bunu söylemedik mi ? Bu isyancılar islamcı, yönetimi ele geçirirlerse sizi yok edecekler”diyor.”

Amerika, silahların yanlış ellere düşeceği gerekçesiyle isyancıları silahlandırmayacağını söylüyor.

Ancak uzmanlar bölgedeki Sünni ülkelerin isyancılara para ve silah sağladığını vurguluyor. Ve radikal islamcıların sayısının artmasının ciddi sonuçlar doğurması olasılığı giderek artıyor.

Elizabeth O’Bagy bu görüşte: “Bu durum Esad sonrası Suriye’de istikrar açısından önemli sorunlar yaratıyor. Radikal unsurlar ülkede kendilerine yer edinmeyi başarırlarsa bu demokrasi kurma çabalarına büyük zarar verir.”

Suriye hükümeti isancılar ve sivil halka karşı savaş uçağı ve ağır silah kullanmayı arttırırken muhalefetin daha çok radikalleşmesinden ve bunun çatışmaları uzatmasından korkuluyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG