Erişilebilirlik

‘Suriye’de Yaşananlardan En Karlı Çıkacak Olan Kürtler’


Syria explosion
Syria explosion
Suriye’de şiddetin dozu giderek artıyor. Beşar Esad, görevi bırakmamakta direniyor ve muhalefeti bastırabilmek için Suriye ordusunu tüm gücüyle kullanmaya da devam ediyor. Washington’da birçok uzman “Esad er ya da geç gidecek. Ancak bunun ne zaman olacağını bilmiyoruz” diyor. Asıl soru ise Esad gittiğinde ne olacağı… Suriye’de demokratik ve tüm grupları temsil eden bir hükümet görmek mümkün olabilir mi? Yoksa bölünme kaçınılmaz mı? İşte bütün bu soruları bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden bir isimle, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile konuştuk.

Prof. Dr. Bağcı, son dönemde Suriye’nin kuzeyinde etkinliği artan Kürt grupların, olan bitenden en karlı çıkan halk grubu olduğu görüşüne katıldığını söylüyor:

“Suriye’nin kuzeyinde neler olacağı önümüzdeki günlerde Kürt gruplarla Özgür Suriye Ordusu’nun diğer grupları, aktörleri arasındaki müzakereler sonucu ortaya çıkacaktır. Ancak Kürtler şu ana kadar bu çatışmadan en karlı çıkan halk grubu olarak değerlendirilebilir. Türkiye’nin endişelenmesi de normal çünkü hem içeride bir Kürt sorunu var hem de Kuzey Irak’ta da otonom bir Kürt yönetimi var. Bunun Suriye’de de ortaya çıkması Türkiye’nin de gündeme getirdiği tampon bölgenin bundan sonra Kürt bölgesi olabileceğini gösteriyor. Yani birden bire Türkiye’nin önünde yeni bir duvar ortaya çıkabilir. Türkiye’nin bu noktada pek fazla yapabileceği bir şey yok. Yani bir oldu-bitti, bir fiili tampon bölge oluşmuş durumda. O yüzden Türkiye’nin bu konuyu pek göz ardı etmesi mümkün olmayacak gibi. Suriye’de iç savaşın önemli aktörlerinden biri haline geldi Kürtler. Ancak iç savaş hala devam ettiği için nihai bir öngörü yapmak zor. Fakat Kürtlerin şu aşamada en fazla kazanan grup olduğu konusundaki görüşlere ben de katılıyorum.”

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için


Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Halep’e yığınak yapan Esad rejiminin, bu kenti kaybetmemek için elinden geleni yapacağına yani orantısız bir askeri güç kullanacağını düşünüyor. Bağcı, “Bu belki de iç savaşın zirve noktası olacaktır” diyor. Bağcı, uluslararası toplumun Suriye konusunda zarlarını atmadığını söylüyor. Uzman, Esad’ın orduyu yanında tuttuğu sürece çekilmesinin de zor olduğunu düşünüyor. Bağcı, “Esad ne kadar dayanabilir sorusu, Suriye ne zaman bölünür sorusuyla tamamlanmalı” diye konuşuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG