Erişilebilirlik

Suriye’de Yardım Konvoyu Vuruldu


Suriye’de ateşkes bir darbe daha aldı. Bir yardım konvoyuna düzenlenen hava saldırısında en az 12 kişi yaşamını yitirdi. Hayatını yitirenlerin kamyon şoförleri ve Kızılhaç çalışanları olduğu belirtiliyor.

Halep’teki saldırıyı kimin düzenlediği netleşmiş değil.

Birleşmiş Milletler saldırı sırasında BM ve Kızılhaç konvoyunun Halep’in batısındaki Uram el Kubra kasabasında 78 bin kişiye yardım dağıttığını açıkladı.

İlk bulgular, konvoydaki 31 kamyondan 18’iyle Kızılhaç’ın bölgedeki bir deposunun vurulduğu yönünde.

“Beyaz Kasklar” olarak bilinen ve ilk yardım gönüllülerinden oluşan Suriye Sivil Savunma grubunun üyesi İbrahim Alhaj ise Birleşmiş Milletler’in Suriye’deki yardım faaliyetlerini durdurmasını eleştirdi.

Alhaj, bunun bedelini Suriyeli sivillerin ödeyeceğini kaydetti.

Amerika Suriye’yi suçladı

Amerika ise yardım konvoylarına Pazartesi günü düzenlenen saldırıdan Suriye’yi sorumlu tuttu.

Rusya Savunma Bakanlığı ise saldırıyı Rus ve Suriye güçlerinin düzenlemediğini belirtti. Açıklamada, bölgenin militanların kontrolünde olduğu vurgulandı.

Birleşmiş Milletler ve Suriye Kızılhaç’ı Türkiye’den yollanan yardımın vurulduğunu belirtti.

Saldırının bir haftalık ateşkesi neredeyse tamamen bitirdiği yorumları yapılıyor.

Ateşkes, Amerika liderliğindeki koalisyon uçaklarının Deir el Zur’da bir havaalanını vurması onlarca Suriye askerinin hayatını kaybetmesiyle büyük darbe almıştı.

Ateşkesi devam ettirme çabaları

Amerika, Suriye’nin ateşkesin bittiğini açıklamasının ardından Rusya’nın bir haftalık ateşkese yönelik taahhütlerini yerine getirmesini istiyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yardım konvoyuna saldırıyı ateşkesin çok kötü bir ihlali olarak niteledi, Amerika’nın Rusya ile geleceğe yönelik işbirliğini değerlendireceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, yardımın varacağı noktanın Suriye rejimi ve Rusya tarafından bilindiğini ve görevlilerin Suriye halkına yardım etmeye çalışırken öldüğünü belirtti.

Gelişmelere rağmen Amerika Dışişleri Bakanlığı ateşkes penceresini açık tutmaya hazırlanıyor.

Kerry, New York’ta yaptığı açıklamada “Suriyeli’ler anlaşmayı yapmadı, Ruslar anlaşmayı yaptı, Ruslar’ın ne dediğini görmemiz gerek, ama önemli olan nokta Ruslar ayırım gözetmeksizin yardım konvoylarını da bombalayan Esat’ı kontrol etmek zorunda, bekleyelim, görelim, gerçekleri toplayalım, nerde olduğumuzu görmek zorundayız, sonra bir karara varacağız ama bu aşamada elimizde bütün bilgiler yok,” dedi.

Kirby de Amerika’nın Rusya ile ateşkesi güçlendirmeye ve insani yardımları daha fazla bölgeye ulaştırmaya hazır olduğunu söyledi. Ancak Kirby, Rusya’nın ateşkes konusundaki tutumunu netleştirmesi gerektiğini söyledi.

Rusya, ateşkesi muhaliflerin ihlal ettiğini belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye ordusu için anlaşmaya uymanın anlamsız olduğunu belirtti.

Kirby, bazı ihlallere rağmen ateşkesin şiddeti azalttığını düşünüyor. Bununla birlikte Kirby, çok az bölgeye yardımın ulaştığını kaydediyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG