Erişilebilirlik

Suriye’de Tutuklu Kadın ve Çocuklar İçin Çağrı


Suriye’de Tutuklu Kadın ve Çocukların Serbest Bırakılması Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Türkiye’de faaliyet gösteren 10 Sivil Toplum Kuruluşu açıkladıkları ortak bildiriyle, Suriye hapishanelerindeki kadınların ve çocukların kurtarılması için “Son Kadın ve Çocuk Özgür Oluncaya Dek” sloganıyla Türkiye ve dünya kamuoyuna çağrı yaptı.

İstanbul’da bir otelde toplanan STK’lar, yaptıkları ortak çağrıda Suriye hapishanelerinde şiddete maruz bırakılan kadın ve çocukların bir an önce serbest bırakılmasını talep etti.

Toplantıda, Mart 2011’den 2017 sonuna kadar tespit edilebilen tutuklu kadın sayısının 13 bin 581 olduğu, Suriye rejim güçleri tarafından halen hapishanelerde tutulan kadın sayısının ise 6 bin 736 olduğu açıklandı. Hapishanelerde tutulan kadınların ve çocukların, yıllardır şiddet gördüğü, cinsel saldırıya uğradığı ve işkenceyle öldürüldüğüne vurgu yapıldı.

Toplantıya katılan İnsan Hakları ve Adalet Hareketi Genel Başkanı (İHAK) Av. Cihad Gökdemir VOA Türkçe‘ye yaptığı açıklamada Suriye’de 8 yıldır süren savaşın sonuna doğru gelindiğini ve artık devletlerin masaya oturmaya başladığını belirtti. Gökdemir, “Su ana kadar yaşanan hiçbir savaşta Suriye’deki kadar kadın ve çocuk esareti yaşanmamıştır. Devletlerin Suriye’de masaya oturduklarında ellerindeki maddelerden biri de cezaevlerinde olan kadın ve çocukların serbest bırakılması olması gerekiyor. Kadın ve çocuklar savaşların malzemesi olamaz, pazarlık konusu yapılamaz ve silah olarak kullanılamaz. Bu kampanyayı bugün burada başlattık ve STK’lar olarak takipçisi olacağız” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG