Erişilebilirlik

"Suriye'de Tüm Kırmızı Çizgiler Aşıldı"


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya’nın başkenti Berlin’de meslektaşı Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile bir araya geldi.Yapılacağı bir gün önce açıklanan buluşmada Suriye ve Mısır’daki son gelişmeler masaya yatırıldı.

İki bakan zirve sonrasında basın toplantısı düzenledi. Suriye'de rejim tarafından kimyasal silah kullanıldığı ve çok sayıda insanın yaşamını kaybettiği iddialarını değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu olayla Suriye konusunda ‚tüm kırmızı çizgilerin aşıldığını ve Birleşmiş Milletler’in hiç vakit kaybetmeden olaya el koyarak, bölgeye inceleme heyeti yollaması gerektiğini’ söyledi.

‘Konu hemen araştırmalı ve cezalandırılmalı’ diyen ve Suriye'de şimdiye dek ‘100 binlerin öldürüldüğünü, insanlık suçu işlendiğini, uluslararası kamuoyunun tepkisizliğini sürdürdüğünü’ vurgulayan Davutoğlu, Türkiye’nin Almanya’dan ve AB’den net tavır koymalarını, uluslararası kamuoyundan da Balkanlar’da gösterdiği ktavrı tekrarlayarak ortak hareket etmesini beklediğini’ söyledi. Dışişleri Bakanı aksi takdirde ‘gelecekte bugünkünden daha ağır sonuçlar ile karşılacağız’ diye konuştu.

Suriye'de rejim tarafından kimyasal silah kullanıldığı iddialarının doğru çıkması durumunda bunun ‘insanlığa karşı işlenmiş bir suç’ olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise, ülkede bulunan BM denetçilerinin derhal olayın yaşandığı bölgeye giderek iddiaları incelenmesinin şart olduğunu bildirdi. Westerwelle, bir gazetecinin ‘Suriye’ye askeri müdahale olabilir mi?’ şeklindeki sorusuna ‘İlk önce iddialarla ilgili incelemelerin sonucunu beklememiz gerekiyor’ şeklinde yanıt verdi.

İki bakan Mısır’daki gelişmelerle ilgili de konuştu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Mısır'ın Devrik Cumhurbaşkanı Mursi'nin ve tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılması, bundan sonraki adımda ise en kısa zamanda demokratik bir seçim yapılması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, Mısır'ın eski lideri Hüsnü Mübarek'in tahliye edilmesi durumunda ise demokrasiden bahsetmenin güçleşeceğini savundu.

Westerwelle ise, AB’nin bu konuda çok net bir tavrı olduğunu, Mısır’da şiddetin bir an önce sona ermesi için girişimlerinin sürdüğünü, nitekim kalkınma projeleri yardımlarından sonra son olarak tüm silah ve askeri malzeme ihracatının durdurulduğunu hatırlattı.

Berlin geçen hafta iklim ve çevre konuları alanında işbirliği programı çerçevesinde Mısır’a yapmayı planladığı 25 milyon Euroluk yardımı durdurduğunu duyurmuştu. Mısır Almanya’nın Arap ülkeleri arasında en önemli ticari ortaklarının başında geliyor. 4 milyar Euro’yu bulan ihracata paralel, ülke Alman şirketlerinin de gözdesi. Mısır’da 700 dolayında Alman şirketinin üretim tesisleri var.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Berlin’deki temaslarından sonra Londra ve Roma'ya gidecek. Davutoğlu’nun İngiliz ve İtalyan dışişleri bakanlarıyla Mısır ve Suriye'deki gelişmeleri ele alacağı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG