Erişilebilirlik

Suriye’de Sular Durulmuyor


Suriye’de geçen hafta çoğu kadın ve çocuk 100 kişinin öldürüldüğü Hula kasabasına yeninden saldırı düzenlendiği bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nden Rami Abdül Rahman Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada dün top atışında en az 3 kişinin öldüğünü bildirdi. Rahman daha sonra 14 yaşındaki bir çocuğun keskin nişancılar tarafından öldürüldüğünü söyledi.

BM Sözcüsü Suausan Ghosheh Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Hula’daki olayı soruşturmak üzere yola çıktıklarını söyledi.

Bu arada, Özgür Suriye Ordusu’ndan Albay Kasım Sadettin, internette yayınlanan açıklamasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a uluslararası topluma verdiği vaatleri yerine getirmesi için Cuma öğle saatine kadar süre tanıdı. Albay Sadettin, “Tek taraflı olarak ateşkese uymamızın hiçbir kabul edilir tarafı olamaz” dedi. Geçen ay BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan’ın arabuluculuğuyla varılan ateşkes anlaşmasına rağmen Suriye’de şiddet olayları sürüyor. Taraflar, birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye konusunda Rusya’nın itirazlarının uluslararası toplumun Esad’a karşı birleşmesini zorlaştırdığını söyledi. Uluslararası toplumun girişimlerini sürdüreceğini söyleyen Clinton, Suriye’deki şiddet olaylarının dolaylı olarak bölgesel bir savaş başlatabileceğini söyledi. Clinton şöyle konuştu: “İran’ın Suriye içinde konuşlandığını biliyoruz. Suriye ordusunu yönlendiriyorlar. İran ordusunun bir parçası olan Kudüs Gücü mezheplere dayalı milislerin oluşturulmasına destek oluyor. Bu arada, Rusya silah vermeye devam ediyor.”

BM Güvenlik Konseyi’nde Esad’a karşı yaptırım uygulanması Rusya tarafından engelleniyor. Rusya Başkanlık Sözcüsü Dimitri Peskov baskı politikasının değiştirilmesine karşı olduklarını söyledi.

Bu arada, İstanbul’da temaslarda bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Suriye hükümetinin barış sözünü yerine getirmesini istediğini vurguladı. Ban, Hula kasabasında yaşanan olayların tekrarlanması durumunda Suriye’de ciddi bir iç savaş çıkabileceği uyarısında bulundu.

Suriye’de geçen yıl Mart ayında demokrasi yanlısı gösterilerin başlamasından bu yana 13 bin kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Suriye hükümeti olaylarda dış güçleri ve teröristleri sorumlu tutuyor.


XS
SM
MD
LG