Erişilebilirlik

Suriye’de Şiddet Tırmanıyor


Suriye’nin kuzeyinde bir yandan Amerika’nın alandaki müttefikleri çatışırken, bir yandan da Rus ve Suriye savaş uçakları Halep ve çevresine saldırılarını artırıyor. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi barış görüşmelerinin canlanması için Amerika ve Rusya’nın en üst düzeyde sürece müdahil olmasını istedi.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Şubat ayında varılan ateşkesin zar zor ayakta durduğunu kaydederken, muhalifler ateşkesin sadece lafta kaldığını belirtiyor.

Esat rejimi ve Rus uçaklarının Halep’te bir hastaneyi vurduğu ve 14 sivil ile 3 doktorun yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Hastanenin vurulması uluslararası sağlık kuruluşlarınca kınandı.

Bu arada Beyaz Saray’dan da Halep’e ve hastaneye yönelik son saldırılarla ilgili kınama geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “sadece 24 saat içinde bir dizi hava saldırısında Halep’te 60’tan fazla kişinin hayatını kaybetmesini kınıyoruz” dendi.

Açıklamada ayrıca Halep’te bir hastanenin vurulması,14 hasta ile 3 doktorun ölümünün şok etkisi yarattığı da belirtildi.

Beyaz Saray açıklamasında Sınır Tnımayan Doktorlar Örgütü’nün desteklediği tesisin vurulmasının Esad rejimince hafta boyunca devam eden hava saldırıların devamı niteliğinde olduğu vurgulandı.

Esat rejiminin Halep’te sivil savunma istasyonuna da vurduğu hatırlatılan açıklamada bu taktiklerinahlak dışıama bir süredir devamlı olduğu vurgulandı ve endişelerimiz ciddi olmaya devam ediyor denildi.

Amerika’nın kırılgan ve sürekli ihlal edilen ateşkesi tesis etmek için nasıl adımlar atacağı netleşmiş değil.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Washington ve Moskova’ya Suriye’nin Dostları Grubu ile bakanlar düzeyinde bir toplantı organize etmesi çağrısında bulundu. Cenevre’de basın toplantısı düzenleyen Mistura, Suriye’de yeni bir savaş başlamasının Amerikalılar ve Rusların ortak çıkarlarına uymadığını söyledi.

Muhalifleri temsilen barış görüşmelerine katılan Yüksek Müzakerelere Komitesi geçen hafta görüşmelerden çekilmişti. Muhalifler, Esat’ın geçiş sürecinde rol almasını istemiyor. Bu fikir Şam, Rusya ve İran tarafından reddediliyor.

Staffan De Mistura, hala ateşkesin var olduğu konusunda ısrarlı ancak her han çökebileceğini de belirtiyor. Mistura, “kelimelere dökersek diyor son 48 saatte her 25 dakikada 1 Suriyeli öldürüldü, her 13 dakikada 1 Suriyeli yaralandı” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Mistura’nın endişelerini paylaştığını söyledi, Rusya’nın Esad rejimine taahhütlerini yerine getirmesi için baskı yapması çağrısında bulundu.

Muhalifler Esat rejimini ve Rusya’yı ateşkesi askeri operasyonları genişletmek için araç olarak kullanmakla suçluyor.

Muhalifleri destekleyen Omran Center adlı düşünce kuruluşuna göre 19 Nisan itibariyle Esat rejimine ait ateşkes ihlali tam 1180.

Çökmekte olan ateşkesin yanı sıra Washington alandaki müttefiklerini de düşünmek durumunda.

Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Ahrar el Sham Kürt güçlerin önderlik ettiği Suriye Demokratik Güçler tarafından alınan Tel Rifaat’a saldırı başlattı.

Tel Rifaat’taki çatışmalar ik tarafta da kayıplara neden oldu.

İki grup arasında çatışmaların Ain Dagna kasabası yakınlarında ve Türkiye sınırında da sürdüğü belirtiliyor.

Bu arada IŞİD’in Türkiye’nin top atışına rağmen 4 kasabayı aldığı belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG