Erişilebilirlik

Suriye'de Parlamento Seçimleri Yapıldı


Suriye'de Parlamento Seçimleri Yapıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Suriye, ülkede ayaklanmanın başladığı 2011 yılından beri bir kez daha sandığa gitti. Yeni parlamentoyu belirleyecek olan seçimler ülkedeki krizin siyasi yollarla çözülmesi için ABD ve Rusya’nın girişimleri ile oluşturulan yol haritasının aşamalarından biri. Planın ilk aşaması olan ateşkes zaman zaman kritik darbeler alsa da hala devam ediyor. Planın ikinci aşaması olan parlamento seçimlerinde belirlenecek olan yeni meclis planın üçüncü aşamasını yani yeni anayasanın hazırlanması sürecini de gerçekleştirecek.

Bir taraftan Cenevre görüşmeleri devam ederken diğer taraftan seçim hazırlıklarının da yürütüldüğü Suriye’de seçim yarışı yaklaşık 11 bin adayla başladı.

Seçime, eski partilerin yanı sıra 2011’den bu yana kurulan yeni parti ve siyasi oluşumlardan ve bağımsız adaylar katıldı.

Adaylar Şam, Humus, Lazkiye, Halep merkez gibi yerlerde afişlerini asarak propaganda yaptı. Kamuya açık parklar dahil çeşitli yerlerde seçmenlerle bir araya gelen adayların propaganda çalışmalarını kısıtlı yapabildiği söylenebilir.

Şam’da birçok yerde adayların resimleri asılı olsa da genel olarak seçimlere hazırlık süreci sakin geçti.

7 bin civarında sandığın kurulduğu seçimler IŞİD’in elindeki Rakka ve Nusra Cephesi’nin elindeki İdlip’te yapılamadı. Yine geçtiğimiz haftalarda federasyon ilan edilen Kamışlı ve Haseke’de de Suriye ordusunun elindeki havaalanı, Kamışlı merkez gibi bazı noktalarda sandık kurulabildi.

İç göçmenlere özel sandıklar

Ülkedeki savaş nedeniyle yaklaşık 7 milyon insan ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı. İç göçmenlerin göç ettikleri bölgeleri temsil edecek adayları belirlemeleri için özel sandıklar kuruldu. Mesela Lazkiye’ye göç eden yaklaşık 700 bin Halepli, Halep milletvekili adaylarına Lazkiye’de oy verdi.

Seçmenlerin yanı sıra bazı adaylar da propaganda çalışmalarını farklı şehirlerde yürütmek zorunda kaldı. Bir süredir El Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi ve Ahrar u Şam’ın elindeki İdlip’ten aday olanlar seçim kampanyalarını Şam dahil çeşitli kentlerde yürüttü.

Seçimlere ülke dışında örgütlenen muhalefetten katılan olmadı.

Seçimlere katılımın arttırılması için siyasi partilerden bağımsız organize olan sivil yapılar da “oy vermek sorumluluğumuzdur” gibi sloganlarla kampanyalar yürüttü.

Seçimlere katılmak üzere başvuruda bulunan adayların büyük kısmı çeşitli sebeplerle çekildiği için seçim günü yarışan aday sayısı 3 bin 500’e kadar indi.

Şam’da oy verme işlemlerinin başladığı saatlerden itibaren alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti. Ancak Şam’da geçtiğimiz yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri veya referandumda olduğu gibi anayolların trafiğe kapatılması, neredeyse her sokakta kontrol noktası olması gibi yoğun önlemler yoktu.

Başkent Şam’da seçimlere yoğun ilginin olduğu söylenebilir. Suriye’den, bölgeden ve bazı yabancı televizyon kanallarının akşam saatlerine kadar canlı yayınlarına devam etmesi dikkat çekti. Yine sandık kurulan diğer bölgelerden de gelen görüntüler ve haberler seçime katılımın olduğunu gösteriyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG