Erişilebilirlik

Suriye'de Şiddet Devam Ederken Muhalefeti Silahlandırma Sorgulanıyor


Suriye’de muhalefete, el Kaide ve Hamas gibi, Amerika’nın terör örgütleri listesinde bulunan grupların yardım ettiği haberleri alınıyor. Uzmanlara göre, Amerika elini çabuk tutmazsa, bu örgütlerin Suriye’de nüfuzu daha da artacak

Suriye Ulusal Konseyi, muhalefeti birleştirip bir askeri konsey kurma kararının dış kaynaklardan silah temin etmelerini sağlayacağını savunuyor. Başkan Barack Obama, Suriye'ye müdahalenin sözkonusu olmadığını söylerken, muhalefetin silahlandırılması konusuna değinmedi.

Humus’u günlerce kuşatan Suriye ordusu, muhalefetin kalesi Baba Amr’a girdi. Ordu direnişçi mevzilerine ilerleyişini sürdürürken, uluslararası toplum içinde Esad rejimine karşı kısıtlı da olsa müdahalede bulunma çağrıları artıyor.

American Enterprise Enstitüsü adlı muhafazakar düşünce kuruluşunun uzmanlarından Danielle Pletka da bu görüşte:

“Çok fazla içine bulaşmayacağımız bir müdahale olmalı. Öncelikle Hür Suriye Ordusu’nu silahlandırmalıyız. Bu Esad’a yönelik müdahalenin ilk cephesini oluşturmalı.”

Obama yönetimi, Suriye’deki katliamı durdurmak için her türlü yolu düşünüyor. Ancak resmen muhalefete silah sağlamaktan söz etmiş değil.

Politika Çalışmaları Enstitüsü’nden Phyllis Bennis, muhalefeti silahlandırmanın kötü bir fikir olduğu görüşünde:

“Esad rejimi askeri açıdan güçlü, ama uluslararası meşruluk, insan hakları ve halk desteği konusunda en zayıf konumunda bulunuyor. Eğer mücadeleyi yalnızca savaş meydanına taşırsanız, bu rejimin işine yarar.”

Bazı uzmanlar muhalefetin fazlasıyla bölündüğünü söylüyor. Bu da silahların kime verileceği konusunu daha da karmaşık hale getiriyor. Ama Danielle Pletka’ya göre bu kaygılar, kimseyi Esad rejimini devirme hedefinden saptırmamalı:

“Onları siyasi olarak birleştirmek, silah sağlayarak askeri yardımda bulunmak istiyor muyuz? Bunu Amerika tek başına yapmak zorunda değil. Örneğin Körfez’deki müttefiklerimiz de yapabilir.”

Muhalefet gruplarını silahlandırmanın ülkede mezhep çatışmasını körükleyebileceği ve iç savaşı derinleştirebileceği kaygıları da mevcut:

“Kontrolsüz birçok milis gücü türeyebilir. Libya’da da durum aynı. Ortada nüfuzlu milis grupları var ve eski rejime bağlı çok sayıda kişiyi tutukladılar. Bu milis gruplarının ağır insan hakları ihlalleri işlediği yolunda iddialar var ve bunların sorumlusunu bulmak çok güç.”

Öte yandan, Suriye’de muhalefete, el Kaide ve Hamas gibi, Amerika’nın terör örgütleri listesinde bulunan grupların yardım ettiği haberleri alınıyor. Danielle Pletka’ya göre, Amerika elini çabuk tutmazsa, bu örgütlerin Suriye’de nüfuzu daha da artacak:

“İşbirliği yapılacak kişilerin birleşmesi için her şeyin yapılması gerek. Onlara siyasi gerekçeler verilmeli, sürgünde hükümet kurulmalı, sorumlu liderler seçilmeli. Sonra da Esad’ı devirmek için bu kişilerle işbirliği yapılmalı.”

Şu ana kadar bir tek Suudi Arabistan’ın Suriye muhalefetine silah sağladığı biliniyor. Ancak Suriye uzmanları, başka kaynaklara da dikkati çekiyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde Suriye muhalefetinin temsilcileriyle bu konuyu görüştü.


XS
SM
MD
LG