Erişilebilirlik

Suriye’de Muhalefete Tanklı Saldırı


Suriye’de Muhalefete Tanklı Saldırı
Suriye’de Muhalefete Tanklı Saldırı

Suriye’de, Humus kentinde Bab Emr semtini kuşatan askeri birlikler halkı tank ateşine tuttu. Görgü tanıklarına göre üç saat süren operasyonun nedeni semt sakinlerini Devlet Başkanı Beşar Esat’ın posterlerini yırtmaları.Operasyon sırasında semtin dış dünyayla ilişkisinin kesildiği ve binaların çatılarına silahlı askerler yerleştirildiği öğrenildi.

Ayrıca Dara yakınlarındaki Casım kenti de dün gece askeri birlikler ve hükümetin ve silahlı milisleri tarafından basıldı. Dün kentte gençler rejim karşıtı gösteri yapmıştı. Baskın sırasında yüzlerce gencin tutuklanarak götürüldüğü bildiriliyor.

İnsan hakları dernekleri, son günlerde, çeşitli kentlerde binlerce gencin tutuklandığını duyurdu. Yabancı gazeteciler, yer sıkıntısı nedeniyle gençlerden bazılarının cezaevlerinin bodrumlarında tutulduğunu söylüyor.

Devlet televizyonu, sık sık askeri birliklerin teröristlerle çatışmaya girdiğini, teröristlerle savaştığını ve yüzlerce teröristin yakalandığını ileri sürüyor ve yorumlarında Arap el Cezire Televizyonunu sahte fotoğraf ve video görüntülerle şiddet olaylarını kışkırtmakla suçluyor.

Rejim organı televizyon, demokrasi hareketinin başından beri şiddet eylemlerinden ne olduğu belirsiz “silahlı unsurları” ya da “silahlı çeteleri” sorumlu tutuyor.

Televizyon, sıradan kişiler olduğu öne sürülen Suriyelilerle yapılmış röportajlar da yayınlıyor. Görüşleri alınan kadın ve erkekler, oturdukları yerlerde her şeyin normal olduğunu, su, elektrik ve telefonlarının normal çalıştığını ileri sürüyor. Çoğu zaman arka planda içi gıda maddesi dolu bakkal ve manavlar görünüyor.

Bu arada Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdi. AB’nin Dışişleri sorumlusu Catherine Ashton Şam hükümetinin demokrasi hareketini yabancı mihraklı olma suçlamasını kınadı “Suriyeliler demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkesine saygı istiyor” dedi. Catherine Ashton Şam hükümetine halkına saldırmaktan vazgeçmesi çağrısında da bulundu.

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği’nin Dara, Banyas ve Hama’daki gelişmelerden kaygı duyduğunu söyleyen Ashton “Suriyelilerin tanklardan korkacağını sanmıyorum” dedi.

Avrupa Birliği, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a yakın 13 yetkiliye yaptırım kararı almış bulunuyor. Beşar Esat’ın bulunmadığı listede, Cumhuriyet Muhafızları ordusuna komuta eden Esat’ın kardeşi ve ülkede birçok şirketin sahibi olan kuzeni yer alıyor. Listedeki kişilere Avrupa Birliği’ne seyahat yasağı getiriliyor ve Avrupa’daki malvarlıkları donduruluyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG