Erişilebilirlik

Suriye'de Muhalefet Uluslararası Koruma İstedi


Suriye'de Muhalefet Uluslararası Koruma İstedi
Suriye'de Muhalefet Uluslararası Koruma İstedi

Suriyeli insan hakları grupları askeri birliklerin Humus’da saldırılarına devam ettiğini ve altı gündür süren çatışmalarda ölü sayısının 100’ü bulduğunu bildiriyor.

İnsan haklarına gruplarına göre Humus’un Baba Emir mahallesinde evleri basan Suriye birlikleri, hükümet karşıtı asker kaçakçılarıyla çatıştı. Tank ve ağır silahların da kullanıldığı çatışmalarda 8 yaşında bir kızın da vurulduğu önesürülüyor.

Suriyeli muhalifler, Humus’da askeri birliklerin hükümet karşıtlarına karşı giriştiği kanlı saldırılar üzerine siviller için uluslararası koruma istedi.

Suriye Ulusal Konseyi Humus’u “felaket bölgesi” olarak tanımlayarak uluslararası ve Arap gözlemcileri kente gelerek durumu yerinde incelemeye çağırdı.

Pazar günü, askeri birlikler düzenledikleri saldırılarda 11’i Humus’ta olmak üzere en az 13 kişiyi öldürmüştü.

Son saldırılar, Kurban bayramının ilk günündeki şenliklerde ve Şam hükümetinin Arap Birliği ile vardığı barış anlaşmasından birkaç sonra meydana geldi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi şiddeti kınadı; çatışmalar durmazsa bunun Suriye ve bölge için “vahim sonuçlar” doğuracağı uyarısında bulundu.

Katar başbakanı da Şam hükümetinin sözünü tutmadığını belirterek Arap Birliğini 12 Kasımda olağanüstü toplantıya çağırdı.

Suriye’nın Arap Birliğindeki temsilcisi Yusuf Ahmed ise, Şam’ın anlaşmaya uyma yolunda önemli adımlar attığını önesürerek 500 tutukluyu serbest bıraktığını söyledi.

Arap Birliği, Suriye hükümetinin önerilerini kabul ettiğini ve Esad’ın muhalefeti bastırma politikasına son vereceğini açıklamıştı. Anlaşmaya göre Suriye askerleri sokaklardan çekilecek ve rejim yanlısı gruplar protestoculara saldırılarına son verecek. Arap Birliği ayrıca siyasi tutukluların serbest bırakılması ve muhalefetle görüşmelere iki hafta sonra Kahire’de başlanması çağrısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler’e göre yedi aydır devam eden olaylarda şu ana kadar en az üç bin kişi öldürüldü. Suriye hükümeti ise “terörist” olarak nitelediği silahlı grupların yüzlerce askeri öldürdüğünü ileri sürüyor.


XS
SM
MD
LG