Erişilebilirlik

Suriye’de Kırılgan Ateşkes


Suriye rejimi Şam’ın kuzeybatısında su zengini bölgeye yönelik baskısını artırıyor. 10 muhalif grup Astana’da yapılması planlanan barış müzakereleriyle ilgili görüşmeleri durdurma kararı aldı. Muhalif gruplar rejimin ateşkesi ihlal ettiğini belirtiyor.

Türkiye ve Rusya’nın öncülüğünde varılan ateşkesi Astana’da muhalifler ve rejim arasında görüşmelerin takip etmesi planlanıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de oybirliğiyle Rusya ve Türkiye’nin ateşkes çabalarına destek verdi.

Ancak ülkede sadece birkaç gündür yürürlükte olan ateşkes artarak kırılgan hale geliyor. Muhalifler rejim güçlerinin Barada Vadisi’ndeki ilerlemesinden şikayetçi.

Rejim ve muhalifler bölgenin ateşkese dahil olup olmadığı konusunda uzlaşamıyorlar. IŞİD ve El-Kaide yanlısı gruplar ateşkesin dışında tutuluyor. Bununla birlikte ateşkes metni henüz kamuoyuyla paylaşılmış değil.

Suriye hükümeti dağlık bölgenin Fatah el Şam’ın bölgedeki varlığı nedeniyle ateşkese dahil olmadığını belirtiyor. Yerel aktivistler ise bölgede militan varlığını reddediyor.

Muhalifler, bölgedeki köylere Salı günü ağır bombardıman düzenlendiğini belirtti. Muhaliflere bağlı Sivil Savunma ilk müdahale gücü Pazar gününden bu yana en az 9 hava saldırısının yapıldığını belirtti. 6 kişinin öldüğü, 73 kişinin de yaralandığı kaydediliyor.

Pazartesi günü 10 muhalif grup, Astana müzakereleri ile ilgili görüşmeleri ateşkes tamamen uygulanana kadar askıya aldıklarını açıkladı.

Açıklamada, Barada Vadisi’ndeki ihlallerin sürdüğü ve bunun binlerce hayatı tehdit ettiği kaydedildi. Açıklamada alandaki ciddi ihlallere göre askeri alanda değişikliğin olup olmayacağına karar verileceği vurgulandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG