Erişilebilirlik

Suriye’de Kimyasal Silah Kullanıldı mı?


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündeminde Suriye’de kullanılan kimyasal silahlar vardı. Suriye’de iç savaşın başlangıcının ardından günümüze kadar kullanılan kimyasal silah iddialarını ve kimler tarafından kullanıldığını araştıran komisyonun verdiği ilk kapsamlı rapor Güvenlik Konseyi’nde yapılan kapalı oturumda ele alındı. Suriye’de kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddiaları araştıran ortak mekanizmanın başkan ve üyeleri de Güvenlik Konseyi’ne çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Birleşmiş Milletler adına Suriye’de kimyasal silahların kullanımını soruşturmak amacıyla geçtiğimiz Ağustos ayında kurulan ‘Ortak Araştırma Merkezi’ ( Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons - OPCW) tarafından hazırlanan ilk raporda, Suriye’de şimdiye kadar kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen toplam yedi ayrı olayın tespit edildiği ve gerekli incelemelerin tamamlanmasının ardından soruşturma aşamasına geçilerek kimyasal silah kullananların tespit edileceği açıklandı.

‘Kimyasal silah kullananlar bulunacak’

Kimyasal silahların kimler tarafından kullanıldığını araştıran ortak mekanizmanın başkanı Virginia Gamba, Güvenlik Konseyi’ne sundukları rapor ve sonrasında verdiği brifingin ardından araştırmayla ilgili basın mensuplarınınsorularını yanıtladı. Gamba, ilk hedeflerinin ellerinde bulunan kimyasal silah kullanımıyla ilgili çeşitli iddiaları sonuçlandırmak olduğunu belirtti. Gamba, bu listenin kesinleşmiş olmasının ardından Mart ayından itibaren de kimyasal silah kullanan faillerin ortaya çıkarılması için soruşturmanın derinleştirileceğinin sinyalini verdi.

Gamba, Suriye’de yaşanan iç savaş sürecinde yedi ayrı olayda olası kimyasal silah kullanılmasıyla ilgili ön çalışmaların tamamlandığını ve bu iddiaların derin ve ayrıntılı bir şekilde araştırılacağını söyledi. Virginia Gamba, araştırmalarının sonrasında Suriye’de kimyasal silahları kullananların tespit edilerek gerekenlerin yapılacağını belirtti, araştırmanın sonucunda, kimyasal silahları kullanan kişi, kuruluşların, grupların veya hükümetlerin tespit edilip yapılanlardan sorumlu tutulacağını vurguladı.

Araştırmaları ve çalışma yöntemleri konusunda da bilgi veren Gamba, “ Kimyasal silah saldırısının gerçekleştiği yönünde iddiaların olduğu bölgelerden değişik kaynaklardan bilgi toplayıp bulgularımızı analiz ediyoruz.Elimizdeki iddia ve bilgilere ek olarak geçtiğimiz hafta iki ayrı olayda daha kimyasal silah kullanıldığı yönünde bilgi aldık. Suriye’de İdlib merkezine bağlı Al Tmanah'da 21 Nisan ile 21 Mayıs 2014'te meydana gelen iki farklı olayı ortak mekanizma tarafından araştırma kapsamına dahil ettik. Mart ayının ilk haftasında yaptığımız araştırma ve elde ettiğimiz bulgulardan ve analizlerden yola çıkarak soruşturmayı başlatmayı hedefliyoruz” dedi.

Soruşturma Eylül’de tamamlanacak

Gamba, her iki ayda bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gerekli olan raporlarını sunacaklarını belirtti. Birbirlerine bağlantılı olarak iki ayrı grup olarak çalışacaklarını belirten Gamba kimyasal silahların kullanımıyla ilgili çalışmalarını Eylül 2016’da sonuçlandıracaklarını da açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG