Erişilebilirlik

“Suriye’de Kendi Göbeğimizi Kendimiz Keseceğiz”


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “F-16’ların alınması ve modernizasyonu konusunda olumsuz bir tablo görmediklerini” söylerken, Suriye’den teröristlerin temizlenmesi konusunda ise ABD’yi sözünü tutmaya çağırdı.

Çavuşoğlu, “ABD ve Rusya’nın Suriye’de teröristleri 30 kilometre güneye çekme sözleri olduğunu ancak sözlerinde durmadıklarını” belirterek,”Son zamanlarda terör örgütü hem Suriye içinde hem Suriye'den topraklarımıza saldırılarını arttırdı. Şimdi biz ne yapıyoruz. (Suriye'de) Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz ve temizleyeceğiz” diye konuştu.

Çavuşoğlu gündemdeki dış politika konularına ilişkin NTV kanalına yaptığı açıklamalarda ABD ile ilişkiler hakkındaki soruları da yanıtladı.

“Daha olumlu bir hava var”

“ABD ile ilişkilerimizde göreceli olarak daha olumlu bir hava var” diyen Çavuşoğlu, yeni F-16’ların alınması ve mevcutlarının modernizasyonu konusunda askerler arasındaki görüşmelerin son derece başarılı olduğunu kaydetti.

Başkan Joe Biden’ın da söylediği gibi ABD Kongresi’nin onayının gerektiğini anımsatan Çavuşoğlu, “Kongrede 1-2 tane Senatör var, onlar karşı çıkıyorlar. Onların karşı çıkmalarının farklı sebepleri var. FETÖ’ye yakınlık var veya farklı lobilerin etkisindeler. Ama sadece Demokratların oyu yetmez, Cumhuriyetçilerin de desteklemesi gerekiyor. Cumhuriyetçiler kanadında da temaslarımız devam ediyor” diye konuştu.

F-16’ların alınması ve modernizasyonu konusunda “olumsuz bir tablo görmediklerini” belirten Çavuşoğlu, Yunanistan’ın yaptığı gibi “Türkiye’ye vermeyin” çabalarının olduğunu ancak bir sorun yaşanacağını düşünmediklerini kaydetti.

“Bir şey söyleme hakları yok”

Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyonuna ABD’nin görüşüne ilişkin bir soru üzerine ise Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“ABD ve Rusya teröristlerin temizlenmesi yönündeki sözlerinde durmadı. Sonuçta bu taahhütlerini tutmuyorlarsa biz gereğini kendimiz yaparız ve özellikle ABD’den YPG-PYD’ye yapılan silah desteği konusundaki rahatsızlığımızı bir kez daha dile getirdik. İlişkilerimizde herşey düzeldi diyemeyiz, hala sorunlar, görüş ayrılıkları devam ediyor. Özellikle ABD ve Rusya’nın Türkiye’ye bir şey söyleme hakları yok. Önce sözlerini tutsunlar” diye konuştu.

ABD ve Rusya ile mutabakat olduğunu ve Suriye’de teröristleri 30 kilometre güneye çekme taahhütleri olduğunu ancak çekmediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Son zamanlarda terör örgütü hem Suriye içinde hem Suriye'den topraklarımıza saldırılarını arttırdı. Şimdi biz ne yapıyoruz. (Suriye'de) Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz ve temizleyeceğiz. Eğer bu ülkeler sözünde durmazlarsa ona göre adımlarımızı atacağız. Türkiye, burada kendisine yönelik bir tehdit oluştuğu zaman yanında, arkasında, içinde kim olursa olsun onu dinlemez, gereğini yapar, bertaraf eder. Olay bu" ifadelerini kullandı.

“Uymazlarsa NATO’ya almayız”

Dışişleri Bakanı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği konusunda veto tehdidinin kalkmasının Rusya ile ilişkileri zorlaştıracağını düşünmediğini de söyledi. Çavuşoğlu, "Enerji ve ticaret gibi görüş birliği içinde olduğumuz ve görüş ayrılığında olduğumuz konular da var. Türkiye şeffaf davranıyor ve kendi endişelerimizin karşılanmasına odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin NATO’nun genişleme politikasını desteklediğini kaydeden Çavuşoğlu, Rusya’nın Türkiye’nin tavrına ilişkin olumsuz bir tutumu olmadığını vurguladı.

Çavuşoğlu ayrıca, İsveç ve Finlandiya’nın geçen hafta imzalanan mutabakat zaptına uyması gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı, “Sonuçta bu belgeye uymak zorundadırlar. Uymadıkları zaman zaten biz bunları NATO'ya almayacağız" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG