Erişilebilirlik

Suriye'de Kadına Karşı Şiddet Sürüyor


"Hem rejim, hem muhalifler"

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, "Suriye'de Kadına Karşı Şiddet: Sessizliği Kıralım" adlı raporunda, her zaman olduğu gibi savaşın en acımasız yüzüne şahit olan kadınlara yönelik cinsel şiddet ve tecavüz olaylarını belgeledi. Federasyon, Suriyeli kadınlara hem rejim, hem de Özgür Suriye Ordusu tarafından cinsel taciz, işkence ve tecavüze varan sistematik bir cinsel saldırı uygulandığını bildiriyor. Raporda, cinsel saldırı ve tecavüz vakalarının daha çok Suriye ordusu tarafından yapıldığı imajı olsa da, muhalif ordunun da tecavüz ve cinsel tacizi bir sindirme yönetim olarak kullanıldığı tespit belirtiliyor.

Merkezi Fransa'da bulunan ve 100'ün üzerindeki ülkede insan hakları örgütlerine çatı oluşturan Ulusrarası İnsan Hakları Federasyonu FIDH, Aralık 2012'de Lübnan'daki sığınma kampı ile Lübnan'a kaçan Suriyeliler üzerinde yaptığı 10 günlük araştırmanın sonucunu bir rapor olarak yayınladı. Suriye'den göç ederek Lübnan'a ve Lübnan'daki sığınma kampına gelen 79 kadın ve 2 erkekle görüşen FIDH heyeti, savaşta zarar görenlere yardım eden sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve psikologlardan da aldığı bilgilere yer verdi.

Kadınların kendilerinden çok diğer kadınların yaşadıklarını anlatmaları sayesinde gerçeklerin daha çok gün ışığına çıktığına dikkat çekilen raporda, kadınların en çok 'kendilerinin ya da kızlarının tecavüze uğrama ve öldürülmesi ihtimali ile Suriye’den kaçtıklarına dikkat çekiliyor. Sosyal baskı nedeniyle uğradıkları cinsel şiddet hakkında konuşmanın kadınlar için hala 'tabu' olduğu da belirtilen raporda, tecavüz ya da ağır cinsel tacizlerin Esad ordusu kadar Özgür Suriye Ordusu tarafından da 'caydırıcı unsur, bilgi alma ya da ders verme gibi nedenlerle' yapıldığı kaydediliyor.

"Cinsel şiddet hala tabu"

Raportör Jeanne Sulzer, "Görüştüğümüz kadınların yaşadıkları ağırlaştıkça utançları ve konuşmama istekleri de artıyordu. Kadınlar savaşta gerçek bir dram yaşıyor ve bunu anlatmaktan hala çekiniyorlar. Öyle ki, kamplarda ve kent içinde birçok yalnız kadın gördük. Tecavüz korkusu ile çocuklarını alıp kaçmışlardı. Çok azının yanında eşi vardı. Kendilerine yapılanları cesaretle anlatan çok azdı. Ama herkes akrabalarının ya da komşularının başına gelenleri anlatınca durumun ciddiyetini daha da açık gördük. Henüz kitlesel olarak uygulanmıyor, belki bir Bosna seviyesinde değil, ama cinsel şiddet ve tecavüz ve bunun beraberinde intiharlar Suriye'deki savaşın da gerçeği. Üstelik şiddeti hem iktidar, hem muhalifler uyguluyor" diye konuştu.

Rapordan satırlar

Raporda yer alan tanıklıklardan bazıları şöyle:

- " ÖSO'lu muhalifler O'nu kaçırdı. Tecavüz ettiler ve öldürdüler. Sonra evinin önüne attılar. Sonra da Esad'ın askerleri diye dedikodu yaydılar...."

- Kadınlar düşmanlar hakkında bilgi almak için kaçırılıyor: "....Sonra asker bana dokunmaya başladı. Ellerini dudaklarımın üzerine koydu sonra onlarla oynamaya başladı. Arkadaşlarımın, benim de devrimde aktif rol aldığımı itiraf ettiklerini, bunun üzerine beni tuttuklarını açıkladı. Amaçları bilgi almaktı..."

- Suriyeli bir tutsak, rejim tarafından cezaevlerinde yapılanları anlatıyor :" 3 tane genç kız öğrenci, 42 tane mahkumun önünde çırılçıplak soyunmaya zorlandı. Ve onlara tacizde bulunuldu. Bize de 'bakın eğer rejime karşı gelirseniz sizin karılarınıza olacaklar da bunlar" diyorlardı.

- Suriyeli Kadınlar Derneği üyesi anlatıyor:" Biz savaşta tecavüze uğrayan cinsel taciz gören kızlara yardım etmek için temasta bulunduğumuzda aileleri bizi kovdu. Ve ertesi gün bu kızların evlendirildiğini ya da yerlerinden uzaklaştırıldıklarını gördük."

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG