Erişilebilirlik

Suriye'de İnsanlık Dramı Sürüyor


Suriye'de İnsanlık Dramı Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
Suriye’de üç yıldır süren savaşın ne zaman biteceği belli değil. Çatışmalar devam ederken milyonlarca sivil ya evlerini terk edip ülke içinde başka bölgelere kaçtı, ya da komşu ülkelere sığındı.

Washington’da kısa süre önce biraraya gelen uzmanlar, uluslararası toplumun Suriye’deki savaş mağdurlarına daha ne kadar süre insani yardım yapabileceğini, Suriye’nin komşularının mültecileri daha ne kadar süre kabul edeceğini tartıştı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın tahminlerine göre dokuz milyondan fazla Suriyeli, yardıma muhtaç. Altı milyondan fazla Suriyeli iç göçe zorlanırken iki buçuk milyon Suriyeli Mısır, Lübnan, Irak, Ürdün ve Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldı.

Amerikan Uluslararası Kalkınma Dairesi’nden Rajiv Şah, Lübnan ve Ürdün turundan yeni döndü.

Rajiv Şah “Lübnan’da her beş kişiden biri Suriyeli. Ürdün’e çok büyük bir Suriyeli mülteci akını oldu. Neredeyse Kanada nüfusunun son 18 ayda Amerika’ya göç ettiğini düşünün” dedi.

Rajiv Şah’a göre Suriye krizi, çok büyük. Amerika, Suriye’ye üç milyar dolarlık insani yardım ve kalkınma desteği sağlamakta başı çekmiş olsa da artık savaşa son verme zamanı geldi.

Şah sözlerine “Uluslararası toplumun yaptığı bütün insani yardım ve programlar, durumu değiştirmeyecek. Suriye’de siyasi anlaşmaya ihtiyaç var” şeklinde devam etti.

Yardım ulaştırma sorunu, insani yardım görevlilerinin önündeki en büyük engellerden biri. Avrupa Birliği Komisyonu Özel Danışmanı Encho Gospodinov, gıda ve ilaç dolu kamyonları ihtiyaç sahiplerine ulaştıramamanın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söylüyor. Gospodinov ayrıca mülteci kamplarında yaşayan Suriyeli çocuklara eğitim sağlamanın, onları doyurmak kadar önemli olduğunu vurguluyor.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG