Erişilebilirlik

Suriye'de Şiddet Durmuyor


Şam yakınlarında tanklarla desteklenen Suriye birliklerinin üç kişiyi öldürdüğü bildiriliyor.

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü ordu birliklerinin Şam’ın banliyölerinden Douma’ya saldırdığını, bölgeden şiddetli top ve silah sesleri geldiğini haber verdi.

Muhalif güçler Humus’da da BM gözlemcilerinin kenti gezişi sırasında geçici olarak duran top ateşinin yeniden başladığını bildirdi.

Uluslararası özel temsilci Kofi Annan Cenevre’de yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyinin Suriye’ye ateşkesi denetlemek için 300 gözlemci gönderme kararını “önemli bir gelişme” olarak tanımladı.

İki tarafı da silahlarını bırakmaya çağıran Annan, özellikle Suriye hükümetinin ağır silah kullanmaya son vermesi, kuvvetlerini kent merkezlerinden çekmesi ve kabul ettiği altı maddelik barış planını tümüyle yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi Cumartesi günü oybirliğiyle Suriye’de görev yapan gözlemci sayısını 300’e çıkarma kararı almıştı.

BM gözlemcileri öncü ekibinin başkanı Faslı Albay Ahmet Himiçi, şu anda Suriye’de sadece 8 gözlemci bulunduğunu ve bu sayının Pazartesi gününe kadar 10’a çıkmasını beklediğini söyledi. BM gözlemcileri çatışmalara sahne olan kentlerin çoğuna henüz gidemedi.

Ateşkes ihlallerinin devam etmesi çatışmaların daha da artacağı şeklinde yorumlanırken, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe Suriye’nin iç savaşın eşiğinde olduğunu söyledi.

BM, bir yılı aşkın rejim karşıtı ayaklanma sırasında ölü sayısının 9 bini aştığını tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG