Erişilebilirlik

Suriye'de Şiddet Durmuyor


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Suriye’deki krizin derinleştiğini, Şam’ın ateşkes tarihi öncesi askerlerini çekmeye başladığı sözlerine rağmen sivil halka saldırıların devam ettiğini bildirdi.

BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Suriye’de kent, kasaba ve köylerin savaş alanına dönüştüğünü belirten Ban, Devlet Başkanı Beşar Esad’ı şiddetin 12 Nisan’a kadar sona ereceği sözünü tutmaya çağırdı.

BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan da Suriye hükümetinden geçen ay kabul ettiği altı maddelik barış planının hükümlerini yerine getirmesini istedi.

Annan’ın açıklamasından önce BM Güvenlik Konseyi, ateş-kes için 10 Nisan‘a kadar süre tanıyan barış planını desteklediğini belirten bir bildiriyi onayladı.

Öteyandan ateş-kesi denetleyecek gözlemciler için hazırlık yapacak BM öncü ekibi Suriye’ye ulaştı. Ekibe Norveçli komutan Robert Mood başkanlık ediyor.

Öncü ekip, daha sonra gönderilecek ateşkes gözlemcilerinin nerede konuşlandırılacağı konusunda Esat rejimiyle danışmalarda bulunacak.

Bu arada Esat ordusunun sivil halka karsı operasyonları dün dedevam etti; Humus, Dara, Şam ve Halep bombalandı. İnsan hakları dernekleri son operasyonlarda onlarca kişinin öldüğünü bildirirken; Uluslararası Af Örgütü, Şam hükümetinin geçen hafta Annan barış planını kabul etmesinden bu yana güvenlik kuvvetlerinin en az 232 kişiyi öldürdüğünü açıkladı.

Öte yandan Türkiye son iki gün içinde 1600 Suriyelinin daha Türkiye’ye sığındığını duyurdu.

Bir yıldır devam eden rejim karşıtı ayaklanma sırasında ölü sayısı 9 bini aşmış durumda.

XS
SM
MD
LG