Erişilebilirlik

Suriye'de Şiddet Durmuyor


Humus yakınlarında öldürülen Sünni köylüler için düzenlenen cenaze töreni
Humus yakınlarında öldürülen Sünni köylüler için düzenlenen cenaze töreni

Suriye’de Şam hükümetinin Arap Birliği planını kabul ettiğini bildirmesinden bir gün sonra güvenlik güçlerinin en az 10 kişiyi öldürdüğü bildiriliyor.

Hükümet karşıtı eylemciler Suriye askerlerinin Humus’da halka ateş açtığını ve kentin Baba Emir mahallesini topa tuttuğunu önesürdü.

Muhalefetin Yerel Koordinasyon Komiteleri askeri birliklerin Şam, Halep Darra ve Kafrouma’da Esad aleyhine gösteri yapan öğrencileri kuvvet kullanarak dağıttığını ve bazılarını tutukladığını bildirdi.

Arap Birliği, Çarşamba günü Suriye hükümetinin tekliflerini kabul ettiğini ve Esad’ın muhalefeti bastırma politikasına son vereceğini açıklamıştı.

Anlaşmaya göre Suriye askerleri sokaklardan çekilecek ve rejim yanlısı gruplar protestoculara saldırılarına son verecek. Arap Birliğinin planında ayrıca siyasi tutukluların serbest bırakılması ve muhalefetle görüşmelere iki hafta sonra Kahire’de başlanması öngörülüyor.

Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Jasim el Thani, Suriye hükümetinin uluslararası basın ve Arap Birliği temsilcilerinin ülkeye girişine izin vereceğini de açıkladı.

Muhalif Suriye Ulusal Konseyinin üyeleri Kahire’de Arap Birliği Genel Sekreteri ile görüştü. Üyelerden Samir el-Nashar görüşmede Suriye hükümetiyle masaya oturma konusunun ele alınmadığını açıkladı. Samir, Konseyin Devlet Başkanı Esad’ın çekilmesini istediğini ancak bundan sonra görüşmelere başlayacağını söyledi.

Fransa’da yaşayan bir muhalefet lideri Suriye’nin planı uygulayacağını sanmadığını söyledi. Burhan Galiyun, Suriye hükümetinin planı Arap ülkeleri ve uluslararası toplulukta tecrit olmaktan korktuğu için kabul ettiğini savundu.

Birleşmiş Milletler’e göre yedi aydır devam eden olaylarda şu ana kadar en az üç bin kişi öldürüldü. Suriye hükümeti ise teröristlerin yüzlerce askeri öldürdüğünü ileri sürüyor.



XS
SM
MD
LG