Erişilebilirlik

"Suriye'de Gerilla Savaşı"


 Uluslararası Kızıl Haç Başkanı Jakob Kellenberger Cenevre'de açıklama yaparken..
Uluslararası Kızıl Haç Başkanı Jakob Kellenberger Cenevre'de açıklama yaparken..

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Suriye’de isyancı hareketin gittikçe daha fazla gerilla taktiklerine başvurduğunu bildirdi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Jakob Kellenberger, daha iyi donanımlı Esad rejimine bağlı güçlerle uzun süredir ağır silahlı çatışmalara giren isyancıların son birkaç haftadır gerilla taktiklerine yöneldiğini belirtti.

Cenevre’de konuşan Kellenberger, isyancıların son çatışmalarda daha organize davranmalarının “iç savaş” ya da “uluslararası niteliği olmayan silahlı çatışma” kavramı doğurduğunu açıkladı.

Suriyeli insan hakları eylemcileri Salı günü ülke genelinde güvenlik kuvvetlerinin en az üç kişiyi öldürdüğünü bildirdi. Ölü sayısı bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Kızılhaç başkanı, 14 aydır devam eden çatışmalardan etkilenen Suriyelilere yardım için ek 27 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Suriye Kızılayı ile işbirliği yapan Kızılhaç, muhtaç 100 bin Suriyeliye gıda yardımı yapıyor.

Kellenberger ayrıca, gözaltındakilerin durumunu incelemek üzere cezaevlerini ikinci kez incelemek amacıyla Esad rejiminden izin aldıklarını açıkladı. Kellenberger, Kızılhaç yetkililerinin 14-23 Mayıs tarihlerinde Halep merkez cezaevini ziyaret edeceğini belirtti. Suriye hükümeti Kızılhaç’ın geçen Eylül ayında da Şam merkez cezaevini ziyaret etmesine izin vermişti.

Öte yandan Suriye hükümeti, dün yapılan parlamento seçimlerinden sonra oy sayımının sürdüğünü bildirdi. Şam hükümeti, seçimleri siyasi reform yolunda önemli bir adım olarak nitelerken muhalefet seçimleri boykot etti. İnsan hakları eylemcileri özellikle çatışmaların ve isyanın yoğun olduğu bölgelerde çok az kişinin sandık başına gittiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG