Erişilebilirlik

Suriye'de Cumhurbaşkanlığı Seçimi 3 Haziran'da


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat Şam'ın kuzeyinde ziyaret ettiği bir köyde halkla konuşurken
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat Şam'ın kuzeyinde ziyaret ettiği bir köyde halkla konuşurken
Suriye Parlamentosu Başkanı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 3 Haziran’da yapılacağını açıkladı. Devlet Başkanı Beşar Esat, ülkesinde üç yıldır süren kanlı iç savaşa rağmen üçüncü kez adaylığını koyacağını bildirmişti.

Açıklama Suriye savaş uçakları Şam üzerinde uçarken ve ülkenin beş büyük kenti ve çevresinde çatışmalar devam ederken geldi.

Parlamento Başkanı Cihad el Laham uzun zamandır beklenen açıklamayı ülkenin büyük bölümünde kanlı çatışmalar sürerken seçimlere gitmenin ne derece mümkün olduğu konusunda duyulan kuşkulara rağmen yaptı.

Laham Suriye anayasası ve 2004 tarihli seçim yasası uyarınca ülke içi ve dışındaki Suriye vatandaşlarını cumhurbaşkanı seçme haklarını yerine getirmeye çağırdığını söyledi.

Latham seçime katılmak isteyen 1 Mayıs’a kadar adaylıklarını Anayasa Mahkemesi'ne bildirmeleri gerektiğini vurguladı.

Laham’ın açıklaması Şam dışındaki isyancı gruplar tarafından atılan Katyuşa roketleriyle karşılandı. Resmi haber ajansı SANA parlamento binası ve sağlık bakanlığı çevresinde beş kişinin açılan roket ateşinden öldüğünü bildirdi.

Özgür Suriye Ordusu'nun bir sözcüsü Arabiya televizyonuna roket ateşinin parlamento ve yakınındaki subay kulübünü hedef aldığını açıkladı. Sözcü roketlerin sivil hedefleri kaza sonucu vurmuş olabileceklerini de belirtti.

Oklahoma Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Merkezi başkanı Suriye uzmanı Joshua Landis mevcut koşullar altında seçim ilan edilmesinin komik olduğunu söyledi.

Landis “Geçen seçimleri Esat’in oyların yüzde 99'unu alarak kazanmasına gülmüştük. Bugünse ağlanacak bir durum var. Ülke böylesine trajik olmasıydı belki gülebilirdik” şeklinde konuştu.

Amerika’nın eski Suriye büyükelçilerinden Richard Murphy Amerika’nın Sesi’ne Beşar Esat’ın cumhurbaşkanlığına aday olmasının beklendiğini, seçimi kolayca kazanmasının ise daha da beklenen bir şey olduğunu açıkladı.

Murphy bunun nedeni olarak muhalefetin bölünmüş olması ve tek bir adayın arkasında birleşememesini gösterdi. Eski büyükelçi ayrıca birçok Suriyeli'nin ülke içinde evlerini terketmesi ve başka ülkelere iltica etmesinin doğru bir oy sayımını güçleştirdiğini vurguladı.

Murphy “Esat bu seçimi kaybetmeyecektir” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG