Erişilebilirlik

"Suriye'de Belirsizlik Uzarsa Türkiye ve Bölge İçin Kötü Olur"


"Suriye'de Belirsizlik Uzarsa Türkiye ve Bölge İçin Kötü Olur"
"Suriye'de Belirsizlik Uzarsa Türkiye ve Bölge İçin Kötü Olur"

Amerika’nın kuzeybatısındaki Washington eyaletinin Seattle kentindeki Washington Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Profesör Reşat Kasaba, Amerika’nın Sesi’nin TGRT Haber’le ortak programına katıldı.

Türkiye’nin Suriye’ye yeni yaptırımlar uygulayacağını açıklamasıyla ilgili olarak Hülya Polat’ın sorularını yanıtlayan Profesör Reşat Kasaba, Türk ekonomisinin yaptırımlardan zarar görmesinin mümkün olduğunu belirtti. Türkiye’yle Suriye arasındaki ticaret hacminin 2,5 milyar dolar olduğunu söyleyen Profesör, iki ülkenin bu rakamı birkac yıl içinde 5 milyar dolara çıkarmayı planladığını anımsattı.

Türk ekonomisinin eskiden Körfez savaşı yüzünden de sıkıntılı bir dönem geçirdiğini hatırlatan Profesör Kasaba, Türk hükümetinin Suriye’de rejimin kısa sürede değişeceği düşüncesiyle hesap yaptığını, ancak belirsizlik dönemi sürerse Türkiye ve bölge için durumun zorlaşacağını söyledi. Türk ekonomisinin yaptırımlardan etkilenebileceğini belirten Kasaba, Türkiye'nin göçmen akınıyla karşılaşama riski de bulunduğunu bildirdi.

Arap Baharı’yla Amerika’daki işgal hareketi arasında ortak bir payda gördüğünü belirten Profesör Kasaba, bunun, siyasi ve ekonomik durumdan duyulan genel memnuniyetsizlik olduğunu kaydetti. Amerika’da işgal hareketinin siyasette ve 2012 başkanlık seçim sürecinde etkili kesinlikle etkili olacağını belirten Profesör Kasaba, bütün bu hareketlerin aslında bütün dünyada genel bir hoşnutsuzluğu yansıttığını söyledi. Amerika’daki işgal hareketinin ekonomi kaynaklı olduğunu belirten Kasaba, Ortadoğu’daki gösterilerin bu ülkelerde çok uzun süreli dikta rejimleri yaşanmış olmasından, demokratik kurumların kaybolmasından ve sivil toplum örgütlerinin eksikliğinden kaynaklandığını bildirdi.

Profesör Reşat Kasaba’yla yaptığımız söyleşinin tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG