Erişilebilirlik

Suriye’de Bayramın İlk Günü 7 Ölü


Şam çıkışında kontrol noktası
Şam çıkışında kontrol noktası

Şam, Dara ve Humus’da bayram namazından çıkanların üzerine ateş açıldı.

İnsan hakları örgütlerine göre, aralarında 13 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 7 kişi, askerler ve rejimin ajanları tarafından vurularak öldürüldü.

İnsan hakları eylemcilerine göre, Libya’da Muammer Kaddafi’nin kayıplara karışmasından bu yana, Suriye’de gösteriler hem büyüdü hem de sıklaştı.

Suriye Devrim Uyum Birliği adlı bir muhalefet örgütüne göre, Ramazan arifesi Hama’ya yapılan tank saldırısında 130, Ramazan ayı içinde ise toplam 551 kişi öldürüldü. Cinayetlerin hemen hemen hepsinden askeri birlikler, sivil polisler ve rejimin ajanları sorumlu tutuluyor.

Uluslararası Af Örgütü, 5 aydır devam eden gösteriler sırasında aralarında 10 çocuğun da bulunduğu 88 kişi gözaltında iken öldü. Bu kişilerden 52’sinin işkence sonucu öldüğü sanılıyor. Örgüte göre eskiden gözaltında iken işkenceyle ölüme yılda ortalama 5 kez rastlanıyordu.

Bu arada Amerika, yaptırım uygulanan Suriyeli yetkililere Dışişleri Bakanı Welid Muallim, Suriye’nin Beyrut Büyükelçisi Ali Abdül Kerim Ali, ve Beşar Esat’ın danışmanı Bouthayna Şaban’ı da ekledi.

Suriye’nin dünyaca ünlü karikatür sanatçısı Ali Ferzat da geçen hafta silahlı kişilerin saldırısına hedef oldu. Güvenlik güçleri tarafından kaçırılan sanatçı, komaya sokuluncaya kadar dövüldükten sonra Şam yakınlarında bir yol kenarına atıldı.

Yakınlarına göre ders olsun diye elleri kırılan Ferzat’a siyasi karikatür çizmeye devam ederse bir dahaki sefere ellerinin kesileceği söylendi.

Şu ana kadar binlerce sivilin ölümünden militan grupları ve hayali çeteleri sorumlu tutan Şam hükümeti sanatçıya “maskeli” kişilerin saldırdığını ve olayla ilgili olarak soruşturma açıldığını haber vermekle yetindi.

XS
SM
MD
LG