Erişilebilirlik

Suriye’de Barış İçin Yeni Umut


Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, geçtiğimiz hafta Cenevre’de düzenlenen Suriye barış görüşmeleri konusunda Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirdi.

Mistura, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada Cenevre'deki Suriye barış görüşmelerinin 5. turunun 23 Mart'ta yeniden başlayacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Cenevre'de yapılan 4. tur görüşmelerinden mucize beklemediklerini ancak görüşmeler sırasında tüm tarafların masada kalmalarının barışı sağlamak adına önemli bir gelişme ve başarı olduğunun altını çizdi.

Suriye’de tüm tarafların aynı masa ve aynı odada biraraya gelmesinin önemine dikkat çeken Mistura, altı yıldır süren savaşı sona erdirmek üzere olumlu adımlar atıldığını ifade etti.

Çözüm konusunda ciddi olduklarını belirten Mistura, bir sonraki turda yönetim, anayasal süreç, seçimler ve terörle mücadele konularının masaya yatırılacağını belirtti.

Mistura, müzakerelerin taraflarla bir süre daha doğrudan değil dolaylı yürütüleceğini belirtti.

“Ateşkes sağlanmazsa barış da sekteye uğrar”

Kazakistan'ın başkenti Astana'da da yapılacak yeni toplantıda ateşkes ihlallerinin gündeme geleceğini belirten Mistura, Suriye’de taraflar arasında ateşkesin sağlanamaması halinde yapılacak barış görüşmelerinin sekteye uğrayabileceğini ifade etti.

Mistura, Cenevre barış görüşmeleri öncesinde Astana’da yapılacak olan toplantıya katılmayacağını da belirtti.

Antalya’da yapılan ABD, Türkiye ve Rus genelkurmay başkanlarının katıldığı zirveyi de değerlendiren Mistura, üçlü zirvenin terörle mücadele adına çok önemli olduğunun altını çizdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG