Erişilebilirlik

Suriye'de Ateşkes Bıçak Sırtında


Suriye’de BM gözlemcilerinin varlığına rağmen çatışmaların şiddetlenmesi sallantıdaki ateşkesi çöküşün eşiğine getirdi.

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü , Suriye ordusunun isyancı mevzilerine saldırılarını genişleterek iki sivili öldürdüğünü, çok sayıda kişiyi de yaraladığını bildiriyor.

Örgüt, Suriye tanklarının güneydeki Daraa ilinde silahlı isyancıların üslendiği Busra el-Harir mahallesini ateşe tuttuğunu, Humus’un Halideye mahallesini de top ateşine tutmaya devam ettiğini haber verdi.

BM gözlemci ekibinin başkanı, görevlerinin eşgüdüm ve planlama gerektiren zor bir süreç olduğunu, çatışma yerlerine ulaşmalarının zaman alacağını açıkladı.

Silahsız altı askerden oluşan BM öncü ekibine Faslı Albay Ahmed Himmiş başkanlık ediyor.

Uluslararası temsilci Kofi Annan’ın sözcüsü, denetleme görevinin operasyon merkezleri kurulması ve ardından gözlemcilerin hem hükümet hem muhalif güçlerle temas kurmasıyla başlayacağını açıkladı.

Sözcü önümüzdeki birkaç gün içinde 25 gözlemcinin daha ekibe katılacağını söyledi. Gözlemci sayısının 250’ye çıkması BM ile Suriye hükümeti arasında yeni görüşmeler yapılmasını gerektiriyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, gözlemcilere ateşkesi denetlemek için tam dolaşım özgürlüğü sağlama sorumluluğunun Suriye hükümetine düştüğünü açıkladı.

Ateşkesin son derece kırılgan olduğunu belirten Ban, Suriye hükümetin itidalli davranması ve muhalif güçlerin de buna katılması gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG