Erişilebilirlik

Suriye'ye Askeri Operasyon Amacına Ulaşır mı?


Suriye'ye Askeri Operasyon Amacına Ulaşır mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Bazı Ortadoğu uzmanlarına göre Amerika’nın Suriye’ye askeri müdahalesi istenmeyen sonuçlar doğurabilir ve Devlet Başkanı Beşar Esat üzerinde amaçlanan caydırma etkisini yapmayabilir

Başkan Obama, Amerikan saldırısının şeklini ve diğer savaşlardan farkını şöyle açıklıyor: “Müdahale sınırlı olacak. Kara birlikleri gönderilmeyecek. Bu bir Irak ya da Afganistan olmayacak.”

Ancak bazı uzmanlar Suriye ordusunun sınırlı bir saldırıya dayanabileceği görüşünde. Bu uzmanlar Şam’ı caydıracak bir saldırının mutlaka güçlü olması gerektiğini savunuyor.

Elizabeth O’Bagy bunlardan biri: “Kimyasal silah kullanımına yeterli karşılık verilmezse Suriye hükümeti büyük olasılıkla bu silahları kullanmaya devam eder.”

Obama’nın Kongre’den onay alma kararı müdahaleyi geciktirdi; bu da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a birlikler ve askeri malzemeyi sivil bölgelere taşıma imkanı verdi.

Marc Gerecht Ortadoğu uzmanı: “Sanırım Suriyeliler ellerinde yeterli zaman olduğu için askeri malzemelerini cruise füzelerinin kolayca vuramayacağı yerlere taşıyacaktır. Bu da savaş uçakları kullanılmasını gerektirecek.”

Amerikan savaş uçakları kullanılma olasılığı var.

Bir uçak gemisi Şam’ı menziline almış durumda.

Suriyeli muhalif gruplar sınırlı saldırıların savaş alanında dengeyi değiştirmeyeceğinden kaygı duyuyor.

Suriye Ulusal Koalisyonu’ndan Halit Salih rejim değişikliği istiyor: “İktidarı Suriye’yi 40 yıldır yöneten aileden, mafyadan alıp Suriye halkının eline verme zamanı geldi.”

Batının tartışmalı nükleer programıyla ilgili sürekli uyarılarda bulunduğu İran durumu yakından izliyor.

Ortadoğu uzmanı Marc Gerecht bu konuda şöyle diyor: “Suriye’ye birşey yapmazsak İranlılar bundan böyle bizi hiç ciddiye almaz.”

Kamuoyu yoklamaları savaştan bıkan Amerikalılar’ın Suriye’deki iç savaşa karışmaya karşı çıktığını gösteriyor.

Başkan Obama Kongre’yi ikna için yoğun çaba harcıyor.

Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon bu konuda iyimser: “Sonuçta Obama yönetiminin Amerikan halkından, Kongre’den ya da müttefiklerinden büyük muhalefet göreceğini sanmıyorum. Öteyandan yönetim yanlış hesap yapar ya da bir şey kötü giderse bu herşeyi değiştirebilir.”

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG