Erişilebilirlik

Suriye Türk sınırında Operasyonları Genişletiyor


Askeri operasyondan sonra Cisr el Şuhur kasabası
Askeri operasyondan sonra Cisr el Şuhur kasabası

Suriye ordusu, mülteci sayısı artarken Türkiye sınırında bölge halkına karşı operasyonları genişletiyor.

İnsan hakları grupları Suriye birliklerinin Cisr el Şuhur ve çevresindeki köylerden sonra Maaret el-Numan kasabasına girdiğini bildirdi. Hükümet, geçen hafta Cisr el Şuhur’da 120 polisin öldürülmesinden silahlı çeteleri sorumlu tutmuş ardından tank ve helikopter desteğinde ordu birlikleri kenti kontrol altına almıştı.

Öteyandan Türk yetkililer, sınırı geçen Suriyeli mültecilerin sayısının 8 bin 500’ü geçtiğini açıkladı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çicek, mültecilerin yaklaşık yarısının çocuk olduğunu söyledi.

Türk medyasına göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı telefonla arayarak şiddetten kaçırmasını ve reformlar uygulamasını istedi.

Türkiye’ye sığınan bazı Suriyeliler , ordunun Cisr el Şuhur’un çevresindeki köylerde düzenlediği operasyonlarda 18 ve 40 yaş arasındaki erkekleri gözaltına aldığını, ekinleri yaktığını ve hayvanları telef ettiğini bildiriyor.

Gerek kent sakinleri, gerekse asker kaçakları, geçen hafta öldürülen polislerin , ayaklanan sivillere ateş açmayı reddettikleri için ordu tarafından öldürüldüklerini iddia ediyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kardeşi Mahir’d bağlı özel birlikler, Pazar günü tanklar ve helikopterlerin desteğinde Cisr el Şuhur’a girmişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, Şam hükümetinin kendi halkına tanklar ve helikopterlerle saldırmasını “mide bulandırıcı” diye niteledi. Toner ayrıca gazetecilerden birinin “Türkiye’nin sivilleri korumak için Suriye’ye müdahalesine izin verir misiniz?” sorusuna, kimsenin şu anda müdahale konusunu konuşmadığını ve bunun Türkiye’nin alabileceği bir karar olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Toner, Türkiye’den şu andaki beklentilerinin, artan sığınmacı kriziyle mücadele etmesi olduğunu sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG