Erişilebilirlik

Suriye Toplantısında Türkiye Yok


Avrupa Birliği, Suriye konusunda uluslararası nitelikli ve iki gün sürecek bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Toplantıya aralarında ABD, Rusya ve Çin'in de bulunduğu çok sayıda ülke katılacak.
Avrupa Birliği, Suriye konusunda uluslararası nitelikli ve iki gün sürecek bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Toplantıya aralarında ABD, Rusya ve Çin'in de bulunduğu çok sayıda ülke katılacak.

Türkiye, Avrupa Birliği’nin ev sahipliğinde iki gün sürecek uluslararası düzeydeki Suriye toplantısına katılmama kararı aldı. Toplantıda yeni mali taahhütlerin gündeme gelmesi bekleniyor

Avrupa Birliği’nin ev sahipliğinde Brüksel’de başlayan ve iki gün sürecek Suriye konferansında Türkiye siyasi olarak temsil edilmeyecek. Avrupa Birliği, Suriye konusunda önemli role sahip ve bölgenin en önemli ülkelerinden olan Türkiye’nin toplantıya katılımı için başbakan düzeyinde davet gönderse de Ankara bu davete olumlu yanıt vermedi.

Suriye krizinden doğrudan etkilenen ve en fazla mülteciye ev sahipliği yapan üç ülke olan Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e başbakan düzeyinde katılım daveti Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından yapıldı. Lübnan ve Ürdün bu davete olumlu yanıt verirken Türkiye toplantıya katılmama kararı aldı.

Mogherini dün Lüksemburg’da Avrupa Birliği dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Başbakan düzeyinde yapılan bu davet hala geçerli. Henüz Türkiye’den katılıma ilişkin bir konfirmasyon yok. Bunu yaşanan gerilimlere bağlamak istemiyorum. Suriye dosyasında Türk yetkililerle yapıcı temaslar sürüyor. Kararın büyük ölçüde iç politika gündemiyle bağlantılı olduğunu tahmin ediyorum” dedi.

Türk kanadında ise “Suriye’de ateşkesin sağlanmasına ve siyasi sürecin canlandırılmasına öncülük eden Türkiye’nin, 2016 Londra Taahhüt Konferansı’nın devamı niteliğinde olan ve ihtilafın siyasi boyutu üzerinde de durulacak konferansa azami katkıyı sağlayabileceği bir format ve sıfatta katılma beklentisine tatmin edici bir yanıt alamadığı” yorumu öne çıkıyor. Bu durumun da Türkiye’nin konferansa katılmama kararında etkili olduğu belirtiliyor.

Toplantı Avrupa Birliği’nin yanı sıra Birleşmiş Milletler, Almanya, Kuveyt, Norveç, Katar ve İngiltere’nin eş başkanlığında gerçekleştiriliyor. Toplantıya İran’ın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleri ile ABD, Rusya, Çin ve Japonya gibi ülkelerden de çeşitli düzeyde katılım olacak.

Geçen yıl Londra’da yapılan benzer nitelikli bir toplantıda 11 milyar dolar düzeyinde mali destek taahhüdünde bulunulmuştu. Birleşmiş Milletler’e göre Suriye’de durum giderek daha da kötüleşiyor ve Suriye’ye bu yıl insani yardım kapsamında 3.6 milyar dolar gerekiyor. Mülteciler için gerekli olan miktar ise 4.7 milyar Euro olarak hesaplanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG