Erişilebilirlik

Suriye Sınırındaki 2 İlçeye Havan ve Roket Saldırısı


Suriye’nin Kobani bölgesinden ateşlendiği ileri sürülen havan mermileri Gaziantep’in Karkamış ilçesi ve Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi kırsalına isabet etti. Kobani’de de Türk askerleri ve ABD’nin desteklediği Kürt güçlerinin ağır silahlarla birbirlerine ateş açtıkları, bir sivilin öldüğü iddia edildi.

Karkamış’a yapılan saldırıda ölen ve yaralanan olmazken, Birecik ilçesi Çiçekalan Hudut Karakolu’na düzenlenen saldırıda 1 askerin hayatını kaybettiği, 4 askerin ise yaralandığı açıklandı.

MSB: “13 terörist etkisiz hale getirilmiştir“

Yaşanan olay sonrası Milli Savunma Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Birecik/Şanlıurfa hududunda bir kahraman silah arkadaşımızın şehit olduğu terörist saldırısının ardından bölgede belirlenen hedefler derhal ateş destek vasıtaları ile vurulmuş, ilk belirlemelere göre 13 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bölgede operasyonlar devam etmektedir."

VOA Türkçe’ye konuşan ilçe sakinleri, belirli aralıklarla yaşanan ve zaman zaman can kayıplarına ve yaralanmalara neden olan bu saldırılardan dolayı tedirgin olduklarını dile getirdi.

Sınır halkı saldırılardan dolayı tedirgin

İşyerinde otururken aniden patlama sesi duyduğunu belirten Karkamış sakinlerinden Mustafa Alkanat, “Ben markette oturuyordum, aniden bir ses duydum. Daha sonra havan topu sesine benzettik. Dışarı çıktık her yer toz duman. Daha sonra belediyeden anons ettiler, ‘evlerinizden dışarı çıkmayın’ diye. Bu şekilde sonumuz ne olacak ben de bilmiyorum. Her üç ayda bir benzer olaylar yaşıyoruz“ dedi.

Karkamış halkının korku içerisinde yaşadığını ifade eden Şehmus Sırtlan ise, yetkililerin bir an önce bir çözüm bulması gerektiğini vurgulayarak, “Artık bu durum çok tehlikeli bir hal aldı. İnsanımız korkuyor. Karkamış’ta bırakın dışarıda gezmeyi evimizde oturmak bile çok tehlikeli. Nasıl olacak, bu durum nereye kadar böyle devam edecek bilmiyoruz’’ diye konuştu.

"Kobani'de TSK ve SDG Ateş Açtı" İddiası

Türk birlikleri ve ABD’nin desteklediği Kürt güçlerinin, Suriye’nin kuzey sınırındaki Kobani kasabasında ağır silahlarla birbirlerine ateş açtıkları, bir sivilin öldüğü bildirildi.

Kasaba sakinlerine ve kasabayı yöneten yarı özerk yerel yönetime göre, topçu ateşi gece saatlerinde başlayıp gün boyunca yoğunlaşarak kasabada ve çevresinde etkili oldu.

Yönetim internet üzerinden yaptığı açıklamada, en az bir çocuğun bombardıman nedeniyle öldüğünü ve yaralananlar olduğunu kaydetti.

Reuters haber ajansının konuştuğu bir dükkan sahibi, bombardımanın yoğunlaşmasıyla Kobani'de kaos yaşandığını söyledi.

Kobani'den telefonla Reuters'a konuşan Dilvin isimli görgü tanığı, "İnsanlar her yere koşmaya başladı, her yerde arabalar vardı, insanlar arkadaşlarını ve ailelerini soruyordu. Sonra sesler yükselmeye başladı, sesler her yerdeydi" dedi.

Güvenlik nedeniyle kendisini sadece ilk ismini veren Dilvin, "Çok fazla çığlık vardı. Çok fazla korku. Şimdi herkes evine kapandı" diye konuştu.

Ankara, Kürt grupların başını çektiği ve Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerini yöneten yarı özerk sistemi, sınırında ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde Kobani ve ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen diğer kasabaları içine alacak 30 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturmak için yeni bir harekat sözü verdi. SDG’nin önemli bir parçasını, Ankara’nın PKK uzantısı olarak gördüğü YPG oluşturuyor.

Kobani, Kürt güçlerinin 2015 yılında IŞİD militanlarını kasabadan püskürtmesinden bu yana nispeten sakin.

Ancak birçok sınır kasabasında bombardıman ve insansız hava araçları saldırıları artıyor. Geçen ayın en az üç Kürt komutanın öldürüldüğü bildiriliyor. SDG saldırılardan Ankara'yı sorumlu tutuyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG