Erişilebilirlik

Suriye Savaşı Yüzünden Kapanan Sınır Kapısı Yeniden Açıldı


Suriye Savaşı Yüzünden Kapanan Sınır Kapısı Yeniden Açıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Suriye Savaşı Yüzünden Kapanan Sınır Kapısı Yeniden Açıldı

Suriye’de 2011 yılından bu yana devam eden iç savaş bu ülkeyle 911 kilometrelik sınırı bulunan Türkiye’yi de çok olumsuz etkiledi. Özellikle sınır bölgelerinde bulunan ilçeler ve köyler zaman zaman bu çatışmaları çok yakından hissetti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 24 Ağustos 2016 tarihinde Suriye’nin Cerablus kentinde IŞİD’e karşı başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu’nun ardından bölge IŞİD militanlarından temizlendi. Operasyon sonrasında bölgede bulunan halk, normal hayatına dönmeye başladı.

Fırat Kalkanı operasyonu öncesinde, IŞİD’in kontrolündeki Cerablus kentinin hemen karşısında bulunan Gaziantep ilçesine bağlı Karkamış Sınır Kapısı, uzun süre kapalı tutulmuştu. Sınır bölgesinde yaşayan halk, Suriye tarafından düşen havan topları nedeniyle tedirginlik yaşarken esnaf da iş yapamaz hale gelmişti.

Peki, Cerablus-Karkamış sınırı çevresinde şu anda durum nasıl ve bölgede neler yaşanıyor?

Karkamış Sınır Kapısı’nın açılmasının ardından tekrar ticarete başlandı, Türkiye’den Suriye tarafına gıda ve inşaat malzemesi taşıyan çok sayıda TIR giriş-çıkış yapmaya başladı.

Sınır kapısı kapalıyken işlerin durma noktasına geldiğini söyleyen Mustafa Ali Yaren, sınır kapısının açılmasıyla işlerin düzelmeye başladığını belirtti. Suriye sınırında oldukları için daha önce etrafa çok sayıda havan topu düştüğünü ve bu yüzden tedirgin bir şekilde yaşadıklarını anlatan Yaren, şu an bölgede her şeyin kontrol altında olduğunu ve bir sıkıntı yaşamadıklarını ifade etti.

Halil İbrahim Eksi, geçen sene Suriye’deki olumsuz havadan çok etkilendiklerini ancak bu sene Türk Silahlı Kuvvetleri’nin durumu kontrol altına aldığını ve normal hayatlarına devam ettiklerini kaydetti.

Hayatın normale dönmeye başladığı Karkamış Sınır Kapısı bölgesinde gümrük binasındaki çalışmalar hızla devam ediyor. İnşaatın olduğu alanda güvenliği, ağır silahlarla donatılmış zırhlı araçlar ve askerler sağlarken, bu alana inşaat işçileri ve polis dışında kimsenin alınmaması dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG