Erişilebilirlik

Suriye Savaşından BM Zirvesine Yolculuk


Suriye Savaşından BM Zirvesine Yolculuk
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

Suriye’de çıkan iç savaş sonrası Türkiye’ye sığınan 9 çocuklu ailenin kızı Ravda Nur Cuma’nın çadır kentte başlayan mültecilik hayatı Birleşmiş Milletler’in New York’taki zirvesine kadar uzandı.

2011 yılında Suriye’de çıkan iç savaş sonrası evi ve okulu bombalanan 14 yaşındaki Ravda Nur Cuma, annesi, babası ve 9 kardeşiyle birlikte dağların arasından yaya olarak 4 saatlik bir yolculuğun ardından Türkiye’ye sığındı. İlk olarak Hatay’ın Yayladağ kampında kaldıktan sonra Kilis’teki mülteci kampına gelen Cuma, burada farklı kişiliğiyle dikkat çekti.

Ülkesindeki savaşın hayatında bir son olmaması için mücadele etmesi gerektiğini düşündüğünü söyleyen Ravda Nur Cuma, “Ülkemde savaş var diye ve o savaş benim geleceğimin sonu olmasın diye eğitimime devam ederek kendimi geliştirmek istedim. Bir gün o savaş sona erecek, barış gelecek ve o ülkeyi yeniden inşa edecek, o ülkenin çocuklarına ihtiyaç duyulacağını düşündüm. İlk olarak işe Türkçe öğrenmekle başladım’’ dedi.

“Ben mülteci olarak doğmadım ve savaş benim suçum değil’’

Katıldığı her programda yaptığı konuşmalarda bazı ön yargıların kırılması gerektiğini vurgulayan Ravda Nur Cuma, “Ben mülteci olarak doğmadım ve ülkemdeki savaş benim suçum değil. Bana mülteci diyorsunuz ama ben bunun ezikliğini yaşamak istemiyorum. Türk vatandaşlığı aldıktan sonra her ülkeye gidebiliyorum artık. Suriyeli'yken hiç kimse kabul etmiyordu. Çünkü ülkemde savaş vardı ve ben mülteciyim. Daha sonra Amerika’daki, California’daki üniversitede burslu olarak 4 aylık dil eğitimi aldım. Amerika’dayken de her üniversitede Suriyeliler ve mülteciler üzerine konuşmalar yapıyordum’’ ifadelerini kullandı.

“Çocuk yaşta gelin olmayı reddettim’’

Erken yaşta evlendirilmek istendiğini, ancak bunu eğitimi için reddettiğini vurgulayan Ravda, “Türkiye’ye geldiğimde 14 yaşındaydım. Bizim kamplarda ve sınır bölgelerinde kız çocuklarının erken evliliği bir gelenek haline gelmiş durumda. Bu bana da dayatıldı ancak ben daha çocukken çocuk sahibi olmak istemedim ve bunu reddettim. 15 yaşındayken Kilis Valisi Süleyman Tapsız’a dergi çıkarmak istediğimi söyledim. Daha sonra dergi çıkararak kamptaki okumuş insanların yazılarını yayınladım, erken yaşta çocuklar evlenmesin, okula gitsin gibi yayınlar, faaliyetler yaptım’’ diye konuştu.

BM zirvesinde Arap kadınlar adına konuşma yaptı

Her zaman Suriyeli kadınların sesi olmak istediğini ve bunun için mücadele ettiğini belirten genç kız, “Dernek kurdum ve artık sadece Suriyeli değil bütün Arap kadınlarının sesi olmak istiyorum. Suriye’de evim ve okulum bombalandı, kampta kalıyordum ama şimdi sıyrıldım o kabuğumdan, yılmadım. Babamın beni okutacak parası bile yoktu. Ben de kurduğum bu derneğe Ravda Nur adını vererek, bütün okumak isteyen kızlara umut olsun istedim. Kurduğumuz dernek zamanla uluslararası alanda tanındı ve Birleşmiş Milletler’den New York’taki Dünya Kadınlar Günü programında bütün Arap kadınları temsilen bir davet aldım. 8-9 Şubat 2018 tarihindeki zirvede Arap kadınları adına konuşma yaptım. Orada mülteci kadınların ve kız çocuklarının sorunlarından bahsederek, dünya liderlerinin bu konuda eğilim göstermeleri gerektiğini vurguladım. Özellikle eğitim başta olmak üzere bir çok konudan bahsettim'' dedi.

''8 yıl sonra Suriye topraklarına yeniden ayak bastım''

2011 yılında Suriye'den çıktıktan sonra bir daha gidemediğini ve çok özlediği evinin, okulunun ve köyünün resimlerini çizerek özlemini giderdiğini anlatan Ravda, '' 8 yıl sonra ilk defa geçtiğimiz ay tekrar Suriye'nin güvenli bölgelerine gidebildim.” Genç mülteci, kendi doğup büyüdüğü yerlere gidemese de, sınırı geçtiğinde duygulandığını dile getirdi.

Şimdi Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler 4. sınıf öğrencisi olan 22 yaşındaki Ravda Nur Cuma, kurduğu Ravda Nur Derneği’ni ilerleyen zamanlarda daha da geliştirerek vakfa dönüştürmeyi ve kurmak istediği bir şirketle ömrünü kadınların eğitimine adayacağını söylüyor.

Aynı zamanda BM Gönüllüler Ajansı’na ''İyi Niyet Elçisi'' olmak için başvuran Ravda Cuma, 7 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde gerçekleşecek resmi görüşme sonrası kabul edilirse Arap ülkelerinde iyi niyet elçisi olacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG