Erişilebilirlik

Suriye Ordusu ve Hizbullah'tan Ortak Operasyon


Hizbullah'a ait el Manar televizyonu, Suriye ordusunun Zabadani'ye düzenlediği saldırıyla ilgili görüntülere yer veriyor.
Hizbullah'a ait el Manar televizyonu, Suriye ordusunun Zabadani'ye düzenlediği saldırıyla ilgili görüntülere yer veriyor.

Lübnanlı Şii Hizbullah milislerinin destek verdiği Suriye ordusu, başkent Şam’ın kuzeybatısındaki dağlık Zabadani bölgesini muhalefete bağlı savaşçılardan geri almak üzere büyük bir operasyon başlattı. Operasyona havadan da destek verilirken, muhalefet ise Şam’ı topçu ateşine tuttu.

Hizbullah’a bağlı el Manar televizyonunda yayınlanan video görüntüler, Lübnan sınırının hemen yakınındaki Zabadani’den yükselen dumanları gösterdi. El Manar, Hizbullah milisleri ve Suriye ordusunun, Zabadani’de kuşatılan muhalefet savaşçılarına birden fazla koldan saldırdığını bildirdi.

Beyrut-Şam karayolunun üzerinde bulunan Zabadani’nin ele geçirilmesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat açısından önemli bir stratejik kazanım olarak görülüyor.

Zabadani, Suriye iç savaşının başladığın Mart 2011’den bu yana muhalefetin elinde bulunuyor. Bir zamanlar tatilcilerin gözdesi olan Zabadani, iç savaştan önce Suriye’nin Hizbullah’a yaptığı silah sevkiyatının güzergahı üzerinde bulunuyor.

Suriyeli mülteci ve muhalefet savaşçılarının Lübnan’a sızmasından dolayı, iç savaşın Lübnan’a da sıçrama ihtimali güçlenmiş durumda.

Suriye iç savaşı, Birleşmiş Milletler tahminlerine göre 220 binin üzerinde kişinin ölümüne yol açtı. Savaş ülke nüfusunun büyük bir bölümü evlerinden ederken, milyonlarca kişi başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığındı.

Öte yandan muhalefet savaşçılarının Şam’a misilleme amacıyla düzenlediği topçu saldırılarında, bazı top mermileri başkentin merkezindeki Bağdat Caddesi’ne düştü. Bir mermi de Ebu Rummane semtinde, eskiden Le Meridien adıyla bilinen Dama Rose Oteli’ne isabet etti. Patlamada otelin camları kırıldı.

Suriye devlet haber ajansı SANA, patlamada bir kişinin öldüğünü ve iki kişinin yaralandığını bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG