Erişilebilirlik

'Suriye Ordusu Saldırılarını Sürdürüyor'


Humus'ta yükselen dumanlar
Humus'ta yükselen dumanlar

Suriye’de bir yıldır devam eden çatışmaları durdurmak için yeni diplomatik çabaların başlatıldığı bir sırada ordunun isyancı mevzilerine saldırdığı ve 13 kişinin çatışmalarda öldüğü bildirildi.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esad rejimine bağlı kuvvetlerin Rastan’a saldırdığını açıkladı. Örgüt askerlerin kuzeydeki Kalaat el Madik ve güneyde Dara’da da isyancılarla çarpıştığını bildirdi.

Çatışmalardan bir gün önce Birleşmiş Milletler’in ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ateşkes öngören barış planını ve isyancılarla diyalog önerisini kabul ettiğini açıklamıştı. Annan, Suriye’den altı maddelik planını bir an önce uygulamaya koymasını istemişti.

Arap Birliği dışişleri bakanları da Bağdat’ta düzenledikleri toplantıda Annan’ın barış girişimine destek verdi. Yarın Bağdat’ta Arap Birliği üyelerinin devlet ve hükümet başkanları bir araya gelecek. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Annan planını Suriye için “son şans” olarak niteledi.

Zirve sonrası açıklanması planlanan sonuç bildirgesinde, Esad hükümetinden muhalefete ve barışçı göstericilere karşı şiddet kullanmaktan vazgeçmesi istenecek.

Suriye hükümet sözcüsü de Arap Birliği’nin sonuç bildirgesini kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Batılı diplomatlar ve Suriye muhalefeti, Şam hükümetinin Annan’ın önerilerini kabul etmesine kuşkucu yaklaşıyor. Muhalefet Devlet Başkanı Esad’ı yeni saldırı başlatmak için zaman kazanmakla suçluyor.

Amerika'nın Sesi'nin Birleşmiş Milletler muhabiri Margaret Besheer, Annan planını ve ayrıntılarını Barış Ornarlı'ya anlattı.

XS
SM
MD
LG