Erişilebilirlik

Suriye Ordusu Palmira’yı IŞİD’den Geri Aldı


Suriye Ordusu Palmira’yı IŞİD’den Geri Aldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Suriye ordusu, Palmira kentini bu yıl ikinci kez IŞİD militanlarının elinden geri aldığını açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada, hükümetin kentin tamamında kontrolu sağladığı belirtildi.

Açıklamada, kentin Rusya’nın hava desteğinin yardımıyla geri ele alınabildiği kaydedildi.

IŞİD militanları geçen pazar günü kenti terk etmeye başlarken, Salı gününe kadar da hükümet birlikleri Palmira’nın eteklerine ulaştı.

Rus medyasına göre, Kremlin sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye ordusunun başarısı hakkında Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından bilgilendirildiğini söyledi.

Ruslar’ın hava desteğinin Suriye ordusuna sağladığı katkının derecesi hakkında ayrıntı verilmedi.

Palmira son bir yıl içinde iki kez ele değiştirdi. Suriye ordusu geçen Mart ayında da kenti IŞİD militanlarından geri almayı başarmış, ancak Aralık ayında yeniden kaybetmişti.

Suriye’de 2011 yılında iç savaşın patlak vermesinden önce Palmira, her yıl 10 binlerce ziyaretçi çeken popüler bir turist mekanıydı.

Suriyeli müzakereciden muhalefete suçlama

Öte yandan Suriye hükümetinin müzakerecisi Beşar el Caferi, Suudi destekli ana muhalefet grubunu Cenevre’deki görüşmeleri rehin almakla ve grubun bazı üyelerini de Suudi Arabistan, İsrail ve Türkiye’den destek görerek ‘ağır ihanet’ işlemekle suçladı.

BM himayesi altında 10 aydır ilk kez yapılan Cenevre barış görüşmeleri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın müttefikleri Rusya ve İran ile Türkiye arasında varılan kırılgan ateşkes anlaşmasının sonrasında toplandı.

Ancak sahada ardı ardına ateşkes ihlalleri yaşanırken, dolaylı görüşmelerin başlamasının üzerinden bir hafta geçmesine karşın Suriye’de savaşan taraflar gerçek müzakerelere daha yakın görünmüyor.

Caferi BM temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Riyad platformunun Cenevre görüşmelerini rehin almasına izin vermemeliyiz” dedi.

Başarısızlık halinde bundan, ‘Riyad platformu’ olarak adlandırdığı, muhalefet çatı grubu Yüksek Müzakere Komitesi’nin sorumlu olacağını öne süren Caferi, grubun daha küçük muhalefet gruplarıyla birleşmeyi reddettiğini savundu.

Caferi, Mistura ile görüşmelerin terörle mücadele konusuna odaklandığını, ancak heyetinin gelecekteki görüşmeler için potansiyel gündem üzerinde dört ayrı konu başlığını aynı anda ele almayı kabul ettiğini sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG