Erişilebilirlik

Suriye Ordusu IŞİD’e Karşı Zafer İlan Etti


Suriye ordusu geçen hafta petrol zengini Deyrizor kentini de IŞİD'den temizlediğini açıklamıştı
Suriye ordusu geçen hafta petrol zengini Deyrizor kentini de IŞİD'den temizlediğini açıklamıştı

Suriye ordusu, ülkede IŞİD kontrolündeki son kasabayı da ele geçirmesiyle IŞİD karşısında zafer ilan etti ve örgütün bölgedeki projesinin çöktüğünü bildirdi.

Rejim ordusu ve destekçileri, IŞİD’in bölgede kontrol ettiği son kasaba olan Irak sınırındaki Albu Kemal yakınlarında yer alan alanlarda IŞİD militanlarıyla mücadeleyi hala sürdürüyor. Ancak kasabanın ele geçirilmesi IŞİD’in 2014’te ilan ettiği sözde halifeliğinin bölgesel iktidarını sona erdirmiş oldu.

Komutanlarının durumu bilinmiyor

IŞİD’in son komutanlarının akıbeti ise halen bilinmiyor. Bu komutanlardan kendini halife ilan eden Ebubekir El Bağdadi son olarak Eylül ayında bir ses kaydı yayınlamıştı.

Ancak batılı güvenlik uzmanları IŞİD’in kontrol ettiği bölgeleri kaybetmesinin dünyanın dört bir yanında tabanca, bıçak ve kamyonlarla sivillere saldırmak suretiyle yaptıkları “yalnız kurt” saldırılarını sona erdirmeyeceği konusunda uyarıyor.

IŞİD kaostan faydalanabilir

Daha önceki bozgunların ardından olduğu gibi IŞİD komutanları gizlenerek Ortadoğu’daki kaostan faydalanmak için fırsat bekleyebilir. Bu bekleyiş uzun sürmek zorunda da değil, zira bölgede çatışmalar durulmuyor.

Suriye’de de IŞİD’le mücadele eden iki grup ülkenin doğusunda rekabet halindeydi. Bunlar Rusya, İran ve Şii milisler tarafından desteklenen Suriye ordusu ile Amerika destekli Kürt ve Arap milisler.

Suriyeli yetkililer ve İranlı bir üst düzey danışman Suriye ordusunun bundan sonraki hedefinin Kürtler’in elinde tuttuğu topraklar olacağını belirtiyor. Washington’un ise bölgedeki müttefikine yönelik böyle bir askeri operasyona ne tepki vereceği bilinmiyor.

Mezhep gerilimi artıyor

Bölgedeki gerilimin artması İran ve Suudi Arabistan arasındaki güç savaşı ile doğrudan bağlantılı. İran destekli Şii gruplarla Suudi Arabistan destekli Sünni grupların karşı karşıya gelmesi bölgedeki mezhep gerilimini arttırıyor.

Bölgedeki gerilim son günlerde Riyad yönetiminin Lübnan Hizbullah’ını Yemen topraklarından füze fırlatmakla suçlamasıyla bir kez daha arttı. Hizbullah Suriye’de Beşar Esat’a yardım eden Tahran destekli ittifakın önemli bir parçası. IŞİD’in Albu Kemal kasabasından çıkarılmasında kilit rol oynayan aktörlerden biri de Hizbullah’tı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG