Erişilebilirlik

Suriye Ordusu İdlib’in Güneyindeki Stratejik Kasabayı Ele Geçirdi


Esat rejiminin rejim karşıtı grupların elinde kalan son kale konumundaki İdlib yakınlarında Rusya’nın hava desteğiyle başlattığı kara operasyonu devam ediyor. Rejim güçleri Suriye’nin kuzeybatısındaki stratejik Kalat El Madik kasabasını ele geçirdi.

İdlib’de rejimin yapacağı büyük operasyonun önüne geçmek amacıyla Rusya ve Türkiye geçtiğimiz yıl Eylül ayında mutabakata varmış ve bu mutabakat çerçevesinde bölgede ateşkesin sağlamlaştırılması amacıyla İdlib’de gerginliğin azaltılması kararlaştırılmıştı.

Suriye ordusu Rusya’nın hava desteğini de alarak bu hafta Suriye El Kaide’si olarak nitelenen Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) unsurlarının bulunduğu İdlib ve civarındaki vilayetlerden oluşan bölgenin güney kanadına yönelik kara harekatı başlattı.

Harekat kapsamında ele geçirilen Kalat El Madik rejim karşıtı grupların elinde, Rusya’nın Lazkiye’deki Hmeymim hava üssüne en yakın bölge konumunda. Muhalif gruplar daha önce Rusya’nın bu üssünü füze saldırılarıyla hedef almıştı.

Bu bölge aynı zamanda hem rejim karşıtı grupların hem de sivillerin rejimle varılan mutabakatlar kapsamında tahliye edildiği bölgeye de giriş noktası konumunda.

Bölge sakinlerine göre Suriye hükümeti güçleri Kalat El Madik ve onun yakınındaki iki köyü ele geçirdi. Muhaliflere yakın İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre ordunun kuşattığı muhalifler bölgeden çekilmek zorunda kaldı.

İdlib civarındaki çatışmalar yüzünden 150 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Bu da bölgede yeni bir insani krizin patlak vereceği konusundaki endişeleri arttırdı. Bölgedeki bazı hastanelere maddi destek veren ABD merkezli Tıbbi Bakım ve Yardım Kurumları Birliği bölgedeki bombardımanda 13 sağlık merkezinin vurulduğunu belirtti.

Suriye’de rejim karşıtı grupların elindeki son kale konumundaki İdlib’in büyük bölümü Heyet Tahrir El Şam Örgütü’nün kontrolunde bulunuyor.

Heyet Tahrir El Şam Türkiye’nin de terör örgütü listesinde yer alıyor

Suriye ordusunun Rusya’nın hava desteğiyle birlikte başlattığı operasyonu daha da büyüterek topyekün bir harekata dönüştürmesinden endişe ediliyor. Zira İdlib’de rejim karşıtı grupların aileleriyle birlikte 3 milyon kişi yaşıyor. Rejimin operasyonuyla birlikte bu bölgeden büyük bir göç hareketinin başlaması ihtimali kaygı yaratıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG