Erişilebilirlik

Suriye’nin Dara Kentinde Çatışmalar Şiddetleniyor


Suriye hükümet güçleri ve muhalifler arasında Dara’daki çatışmaların şiddetlendiği bildirildi. Muhalefete mensup aktivistler, bir ay önce yürürlüğe giren ‘Çatışmasızlık Anlaşması’na rağmen hükümetin kentin geri kalanını alma girişimine hazırlandığı uyarısında bulundu.

Suriye’nin Dara Kentinde Çatışmalar Şiddetleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Aktivistlerin idaresindeki Nabaa Media, patlama sonrası kentten yükselen kalın siyah dumanların görüntülerini yayınlarken, hükümetin napalm gazına benzer silahlar kullandığını öne sürdü. Görüntünün dün (Pazar) çekildiği belirtildi.

Suriye ordusundan konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Dara, başkent Şam’ı Ürdün’e bağlayan otoyol üzerindeki önemli bir bağlantı noktası konumunda bulunuyor. Kent, başkent için önemli bir gümrük geliri kaynağıydı. 2011 yılında hükümet karşıtı gösterilerin ilk başladığı dönemden bu yana burası hükümet ve muhalefet güçleri arasında çarpışmalara sahne oluyor.

Nabaa’dan Muhammed Abazeid, kentin muhalefet ait bölgelerinin ‘hemen hemen boş’ olduğunu ve bombardımanlar yüzünden ağır hasar gördüğünü kaydetti.

Abazeid, Şubat ayından bu yana muhalefetin elindeki mahallelerden 20 bin civarında yerleşimcinin kaçtığı bilgisini verdi.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre hükümetin saldırıları Dara’nın Eski Şehir kısmı ve Filistin mülteci kampını hedef alıyor. Kampın içerisinde muhaliflerle hükümet yanlısı güçler arasında çatışmalar olduğu belirtiliyor.

İzleme Örgütü ve Suriye devlet medyası, muhaliflerce kentin hükümetin elindeki kısmına yönelik bombardımanında bir çocuğun yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Aktivistler, İran, Rusya ve Türkiye arasında geçen Mayıs ayında varılan ‘Çatışmasızlık Anlaşması’nın kentte herhangi bir rahatlamaya neden olmadığını söyledi.

Anlaşma, muhaliflerle hükümet yanlısı güçlerin çatıştığı Suriye’deki dört bölgeyi kapsıyor.

Suriye’de 6 yıldır devam eden iç savaşta 400 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG