Erişilebilirlik

Suriye Muhalefeti Yeni Liderini Seçti


Suriye’deki muhalefeti bünyesinde toplamaya çalışan Suriye Ulusal Konseyi İstanbul’da düzenlediği iki günlük toplantıda yeni liderini seçti. Konseyin lideri Burhan Galyun geçen ay baskılar sonucu istifa etmişti.

Konseyin yeni lideri 50 yaşlarındaki halen konseyin insan hakları birimini yöneten akademisyen Abdülbasit Sayda. İsveç’te yaşayan Sayda, Kürt olmakla birlikte tarafsız bir görünüme sahip. Abdülbasit Sayda’ya destek verenler, kendisinin muhalefet koalisyonu içinde yer alan liberallere, İslamcılara ve milliyetçilere hitap edebileceğine inanıyor.

Sayra seçildikten sonra yaptığı açıklamada Suriye Ulusal Konseyinin reform çabalarını sürdürmesi ve bünyesine yeni muhalif temsilciler katması gerektiğini söyledi.


Hem kendi ülkeleri, hem de dış ülkelerde yaşayan Suriyeliler, Suriye Ulusal Konseyi’nin muhalefeti verimli bir şekilde temsil ettiğine inanmıyor. Bu eleştiriler de en sonunda Konsey başkanı Burhan Galyun’un istifasıyla sonuçlandı. Suriye Ulusal Konseyi, değişik muhalefet ve etnik grupları çatısı altında toplayan bir örgüt olmakla birlikte, iç çekişmelerden kurtulamıyor.

Suriye Ulusal Konseyi sözcüsü Bassma Kodmani, konseyin hala Beşar Esad rejimine karşı etkili muhalefet yürüttüğünü savunuyor. Kodmani, tek amaçlarının Esad rejiminin sonunu getirmek olduğunu belirtiyor.

Suriye Ulusal Konseyi’ne yönelik en büyük eleştirilerden biri bu muhalefet yapısının Sünni Müslümanlar, özellikle de Müslüman Kardeşler örgütünün denetiminde olması. Bu durum Suriyeli Nusayrilerin en büyük kaygısı. Esad ailesinin de mensubu olduğu Nusayriler, Suriye’de azınlık konumunda.

Ancak Suriye Ulusal Konseyi’nin Müslüman Kardeşler’in denetiminde olmasından tek rahatsız olanlar da Nusayriler değil. Aynı şekilde Kürtler de bu durumdan hoşnut değil.


İki gün önce İstanbul’a giden Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suriye toplumunun tamamını kazanmak için yapılması gereken daha çok şey olduğunu söyledi. Beşar Esad’ın ayrılması durumunda Suriye’nin yaşayacağı geçiş sürecinden çok sayıda kişinin kaygı duyduğunu belirten Clinton, bu kaygıların giderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Suriye Ulusal Konseyi, Esad sonrası dönem için hoşgörülü ve çoğulculuğu esas alan bir ülke öngördüğünde ısrarlı. Sözcü Kodmani, mezhep çatışması riskinin olduğunu söylemekle birlikte bunun sorumlusunun Esad rejimi olacağı görüşünde. “Rejimin ayaklanmaya yanıtı onları ezmek, daha insanları mezhep çizgilerinde bölmek” diyen Kodmani, rejimin Suriyeli toplumlar arasında nefret aşılayan asıl unsur olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG