Erişilebilirlik

Suriyeli Kürtler Ankara'yı Kaygılandırıyor


Suriye’deki Kürtler’in, Türkiye sınırına yakın kasabaları ele geçirdiği ve özerklik ilan edecekleri yolundaki haberler Ankara’yı telaşlandırdı. Hürriyet gazetesi savunma muhabiri Metehan Demir, Kürtler’in bağımsız devlet kuracağı yönünde Türkiye’nin duyduğu kaygıların yeniden su yüzüne çıktığını söylüyor. “Bu, gelecekte Türkiye sınırının yanında özerk bir bölgenin işareti olarak algılanıyor,” diyen Demir, son gelişmeleri Kürdistan kurulması yolunda “dört parçalı bulmacanın ikinci parçası” olarak yorumluyor. Metehan Demir’e göre birinci parça kuzey Irak, ikincisi Suriye, üçüncüsü İran ve sonuncusu da Türkiye.

Türkiye’nin PKK ile mücadelesi 30 yıldır devam ediyor. PKK Türkiye’de Kürtler’in haklarının genişletilmesi için mücadele veriyor. PKK üyelerinin çoğunu Suriyeli Kürtler oluşturuyor.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Soli Özel, Suriyeli Kürtler’in mücadelelerinin başarıya ulaşmasının Türkiye’deki Kürtler’in isyanını da güçlendirebileceğini söylüyor. “Bizim kendi Kürt sorunumuz çözülmediği ve çözülmesi de yakın olmadığı için, Başbakan Erdoğan Suriye’de yaşananların Türkiye’yi de etkileyeceği kaygısı duyacak,” diyor. Özel, Suriye’de PKK bağlantılı Kürt partisinin şu anda önemli bir siyasi güç haline geldiğine işaret ediyor.

Ankara son birkaç yıldır, Irak’taki yarı özerk Kürt yönetimiyle güçlü bağlar kurdu. İlişkiler artan sınır ticaretiyle daha da gelişiyor. Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi’nden (EDAM) Sinan Ülgen, Ankara’nın Suriyeli Kürtler’i yatıştırması için Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ye yöneldiğini düşünüyor. “Türkiye Suriyeli Kürtlerle ilişki kurmak için Iraklı Kürtler’in siyasi liderliğine güvenmek durumunda, özellikle de Barzani’ye” diye konuşan Ülgen, 2008’den bu yana Iraklı Kürtlerle başarılı angajman yürütüldüğünü, bundan dolayı da Ankara’da böyle bir öngörü yerleştiğini belirtiyor.

Sinan Ülgen, Mesut Barzani’nin hem PKK, hem de Suriye’deki bağlantıları üzerinde fazla nüfuzu olmadığını kabul ediyor. Bunun dışında Türkiye’nin Barzani’yle ittifakını sorgulayanlar da var. Suriye’deki şiddet olaylarından kaçan yüzlerce Kürt, Irak’taki Kürt bölgesine sığındı. Şimdiyse Iraklı Kürtler’in desteğiyle ülkelerine geri dönüyorlar.

Kadir Has Üniversitesi’nden Soli Özel, Suriyeli Kürt muhalefeti bir arada toplayan kişinin Barzani olduğunu belirtiyor. Özel, Barzani’nin bilgisi ya da rızası olmadan Suriye’de Kürtler’in bir şey yapamayacağını düşünüyor.

Sinan Ülgen, PKK’nın Suriye’nin Kürt bölgesini kontrol etmesini önleme yönündeki diplomatik çabaların sonuç vermemesi durumunda Türkiye’nin askeri müdahaleyi göz ardı etmeyeceğine dikkati çekiyor.

Türkiye Suriye sınırının Kürt bölgelerine yakın kesimlerindeki askeri varlığını güçlendirdi. Uzmanlar Ankara’nın askeri operasyon konusunda itidalli davrandığını, ama Suriyeli Kürtler’in hareketlerini yakından izleyeceklerini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG