Erişilebilirlik

'Suriye Krizinin En Büyük Etkilerinden Biri Kürt Hareketine Oldu'


'Suriye Krizinin En Büyük Etkilerinden Biri Kürt Hareketine Oldu'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:15 0:00
Uluslararası denetçilerin Suriye’nin kimyasal silah stoklarını imha süreci sürüyor. Denetçiler Perşembe günü de Suriye’de 3 ayrı yeri ziyaret ederek çalışmalarını sürdürdü. 19 uzman ve 14 Birleşmiş Milletler görevlisinden oluşan uluslararası ekip geçen hafta bin ton olduğu tahmin edilen kimyasal silah stoklarının tesbit ve dökümünün çıkarılması çalışmalarını yapmıştı. Sarin, hardal ve diğer yasaklanmış zehirli gazları içeren kimyasal stokların ülke çapında 44 yerde depolandığı tahmin ediliyor.

Amerika ile Rusya arasında varılan ve Suriye hükümeti tarafından kabul edilen anlaşmaya göre kimyasal silahların imhasının 2014 yılının ortasında tamamlanması bekleniyor.

İşte biz de Suriye krizinde gelinen son noktayı, Amerika’nın Suriye politikasını ve Türkiye’nin krizden nasıl etkilendiğini Washington’dan yaptığımız canlı yayında Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Gönül Tol’la ele aldık.
Washington stüdyosunda Selin Süer Ünlü’nün sorularını yanıtlayan Tol, Suriye krizinin bölgeye etkilerini açıklarken giderek radikalleşen grupların, bölgede daha büyük bir şiddet sarmalına yol açacağı öngörüsünde bulundu. Tol, Krizin Türkiye’ye etkilerini ise şu sözlerle değerlendirdi: “Suriye’nin içindeki mezhep çatışması Türkiye’de tansiyonu yükseltti. Suriye meselesinin bölge için yarattığı en önemli etkilerden biriyse Kürt siyasi hareketi üzerinde oldu. Türkiye’nin hem kendi içerisindeki Kürtlerle ilişkilerinde hem de bölgedeki Kürtlerle ilişkilerinde hem doz, hem seyir hem de derinlik arttı.”

Gönül Tol’la konuştuğumuz konular arasında şu başlıklar da bulunuyor:

1- Amerikan yönetimi her ne kadar Suriye’ye yönelik bir askeri operasyon seçeneği hala masada dese de Esad rejiminin kimyasal silah stoklarının imha edilmesini kabul etmesinin ardından bu olasılıktan artık daha az bahseder olduk. Bu son gelişmeler Suriye krizinin gidişatını değiştirdi mi ya da değiştirebilir mi?

2- Suriye krizindeki son durum Washington’un gözünden nasıl yorumlanıyor?

3- Kriz Türkiye’ye nasıl bir miras bırakıyor ve Türkiye’nin iç ve dış politikasını nasıl etkiliyor? Artık Türkiye’de yanı başındaki mezhep savaşlarına karşı “dokunulmaz” değil denilebilir mi?

4- Mısır’ı, Irak’ta artmaya devam eden şiddeti, Suriye’deki iç savaşı bir bütün olarak değerlendirdiğimizde bölgede durum nedir? Bölgede radikal unsurlar zayıflıyor mu, güçleniyor mu?

Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Gönül Tol’la söyleşimizin tamamını yukarıdaki video dosyasından izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG