Erişilebilirlik

Suriye Krizini Çözme Yolunda Önemli Adım


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Kudüs'te ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi Martin İndyk tarafından karşılanırken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Kudüs'te ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi Martin İndyk tarafından karşılanırken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Kudüs’te İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya Suriye ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Görüşme öncesi Netanyahu Suriye’yi kimyasal silahlardan arındıracak yeni ABD-Rusya anlaşmasının bu ülkedeki silah stoklarının “tümüyle imhasına” yol açacağı umut ettiğini söyledi.

Kerry İsrail ziyaretinden sonra Pazartesi günü İsrail Fransa, İngiltere ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla görüşmeler yapmak üzere Paris’e gidecek.

Çin, Pazar günü anlaşmayı memnunlukla karşılayan son ülke oldu. Çin’in anlaşmayı onaylaması, BM Güvenlik Konseyinde veto yetkisi olduğu için önem taşıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon anlaşmanın Suriye halkının büyük acı çekmesine neden olan iç savaşı sona erdirme çabalarını başlatacağı umudunu dilegetirdi.

Ancak Suriyeli muhalif gruplar, kimyasal silah anlaşmasının yeterliği olmadığını öne sürüyor.

Amerika ve Rusya Cumartesi günü Cenevre’de Suriye’nin kimyasal silahlarını uluslararası kontrol altına alacak bir plan üzerinde anlaştı.
Anlaşmaya göre Esat hükümeti bir hafta içinde kimyasal silahlarının listesini BM’e sunacak. Ardından BM denetçileri Suriye’ye giderek Kasım ayına kadar kimyasal stokları tespit edecek ve silahların imhası 2014 yılının ortalarında tamamlanacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG