Erişilebilirlik

Suriye Krizi Cenevre'de Görüşülecek


SYRIA
SYRIA
Amerika Dışişleri Bakanı Hilllary Clinton, yarın Suriye kriziyle ilgili olarak Cenevre’de yapılacak uluslararası konferansın öncesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşüyor.

Rusya’nın St. Petersburg kentinde biraraya gelecek Clinton ve Lavrov, iki ülkenin Suriye politikalarındaki görüş farklılıklarını ele alacak.

Yarın Cenevre’de yapılacak toplantıyı organize eden uluslararası temsilci Kofi Annan, Suriye’deki şiddet olaylarını sona erdirmek amacıyla yeni fikirler duymak istediğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da, bu toplantıyı Suriye krizini çözmek için atılmış “olumlu bir adım” olarak yorumladı.

Cenevre’deki toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katılacak.

Washington Post gazetesine konuşan eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan, Suriye’de bir birlik hükümeti kurulması ve bu hükümetin tüm grupları temsil etmesi çağrısında bulundu. Bununla birlikte Annan, “geçiş dönemine zarar verecek ve istikrarı bozacakmevcut hükümet üyelerinin” yeni hükümetten dışlanması gerektiğinin altını çizdi. Annan bu tanımı yaparken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın adını vermedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriyelilerin soruna kendilerinin çözüm bulması olduğu görüşünü savunuyor. Lavrov, Esad rejiminin en eski müttefiklerinden olan ülkesinin Suriye’ye yapılacak uluslararası müdahaleye razı olmayacağını bildirmişti.

Rusya, diğer ülkelerin aksine, Beşar Esad’a istifa çağrısı yapan diğer ülkelere de katılmadı.
Suriyeli muhalif gruplar, Esad’a istifa çağrısı yapmayan hiçbir siyasi geçiş planını kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Öte yandan ülkede şiddet olayları da devam etti. Ordu Şam’ın banliyölerinden Duma’yı topçu ateşine tuttu. Ülkede 16 ayı geçen şiddet olaylarında dün en kanlı gün yaşandı. İnsan hakları eylemcileri dün ülke genelinde en az 180 kişinin öldüğünü söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG