Erişilebilirlik

'Suriye Konusunda Tam Görüşbirliği İçindeyiz'


Başkan Barack Obama, Türkiye’nin Haziran’da toplanacak Suriye barış konferansında tarafları bir araya getirmede önemli bir rol oynayacağını açıkladı.

Obama bu açıklamayı Beyaz Saray’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptı. 2 buçuk saat süren görüşmeye, Türk tarafından Erdoğan’ın yanı sıra, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

Başbakan Erdoğan Suriye’nin görüşmede bir numaralı konu olduğunu ve Suriye’de yeni bir yönetim kurulması için ABD ile tam bir görüşbirliği içinde olduklarını söyledi.

Obama da Suriye Devlet başkanı Beşar Esat’ın gitmesi için Türkiye ile yakın çalışmayı sürdüreceklerini, muhalefetle işbirliği yaparak Suriye’de bir geçiş süreci başlatmayı amaçladıklarını, Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yardım için ellerinden geleni yapacaklarını, kimyasal silahların hem ABD hem de bölge ülkelerinin güvenliğini tehdit ettiğini, bu konudaki kanıtlarla ilgili bilgileri paylaşmaya devam edeceklerini belirtti.

Obama Suriye krizinin uluslararası bir sorun olduğunu, bu sorunun çözümünde, “Türkiye de dahil” birden fazla tarafın işbirliği yapmasını umduğunu söyledi. Obama, “Bu Amerika’nın tek başına yapacağı bir şey değil. Başbakan [Erdoğan] da dahil, bölgedeki kimsenin, Amerika’nın tek yanlı adımlarının Suriye’ye iyi sonuçlar getireceğini düşündüğünü sanmıyorum” diye konuştu.

'Suriye Konusunda Tam Görüşbirliği İçindeyiz'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:39:06 0:00

Başbakan Erdoğan ve Başkan Barack Obama, Suriye konusunu dün Beyaz Saray’da katıldıkları akşam yemeğinde de ele aldı.

ABD ile teröre karşı ortak mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Erdoğan Türkiye’nin Washington ile ilişkilerde tarihi bir dönüm noktası yaşadığını inandığını vurguladı.

Obama da konuşmasında Türkiye'nin PKK'yla başlattığı barış sürecini memnunlukla karşıladığını söyledi.

Bu arada Başkan Obama konuşmasında Reyhanlı’daki bombalı saldırı, Başbakan Erdoğan da geçen ay Boston’daki bombalı saldırıda ölenler için başsağlığı diledi.

Erdoğan Haziran’da Gazze’ye gidiyor

Erdoğan Haziran ayında Gazze’ye yapacağı ziyaretin İsrail-Filistin barış sürecine önemli katkılar sağlayacağını belirtirken sadece Gazze değil Batı Şeria’ya da gideceğini açıkladı. Erdoğan bu ziyaretinin Filistin’in birliğine yardımcı olacağını savundu.

Başkan Obama da Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerini normalleştirmesinin, hem Türk hem de İsrail halklarına yarar sağlayacağını, hem de Washington’un desteklediği “iki devletli çözümde” ilerleme sağlanmasına yardımcı olacağını söyledi.

Suriye konusu üzerinde akşam yemeğinde daha ayrıntılı biçimde duracaklarını belirten Erdoğan Türkiye ile ABD arasında ticaret ve yatırımı arttırma kararı aldıklarını da söyledi. Obama da iki ülke arasında ticaretin arttırılmasına önem verdiğini, bu amaçla üst düzeyde bir komite kurulacağını açıkladı. Obama Türkiye’nin son yıllarda kaydettiği ekonomik gelişmeyi de “kayda değer” diye niteledi.

Beyaz Saray’daki ortak basın toplantısına katılan Amerikalı gazetecilerin sorularını Amerika’daki siyasi sorunlara, özellikle de muhafazakar muhalefet gruplarına yönelik vergi incelemesi ve Associated Press haber ajansının telefonlarının dinlenmesi gibi konulara yoğunlaştırması dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan Beyaz Saray’daki temaslarından sonra da görüşmelerini sürdürdü. Erdoğan, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin verdiği bir öğle yemeğine katıldı. Kerry, Erdoğan’la yaptığı açıklamada bölgesel sorunların çözümünde Türkiye’nin hayati bir ortak olduğunu belirtti.

Erdoğan ayrıca öğleden sonra Amerika Ticaret Odası’nda düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Türk ve Amerikaıl iş adamlarına konuştu. Türk-Amerikan ilişkilerinde ekonomik boyutun bu ilişkilerin önemli bir kısmını oluşturduğunu söyleyen Erdoğan, iki ülke arasında ticaret hacminin ve karşılıklı yaptırımların dengeli bir şekilde arttırılması gerektiğine dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG