Erişilebilirlik

Suriye Konferansında Farklı Görüşler Çatıştı


Cuma günü Cenevre’de yapılacak görüşmeler öncesinde Montrö’de yapılan toplantıda Şam rejimi ile muhalifler birbirlerini suçlarken, Rusya ve Amerika arasındaki görüş ayrılıkları da öne çıktı

İsviçre’de düzenlenen toplantıda ilk kez biraraya gelen Şam hükümeti yetkilileriyle muhalif gruplar karşılıklı suçlamalarda bulundu.

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Ahmed Carba, Beşar Esat’ı Naziler gibi savaş suçu işlemekle suçladı ve Suriye hükümetini iktidarın devrini öngören uluslararası planı kabul ederek imzalamaya çağırdı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El-Muallim ise devlet başkanının görevi bırakmayacağını tekrarladı ve Arap ülkeleriyle Batılı devletler tarafından desteklenen “terörist” isyancı grupların işlediğini söylediği savaş suçlarını anlattı.

Suriye konferansına destek veren Rusya ve Amerika’nın da görüş ayrılıkları öne çıktı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Esat’ın geçici hükümette yer almasının mümkün olamayacağını söyledi. 2012 tarihli uluslararası anlaşma ise geçici hükümette Esat’ın yer alabileceğini öngörüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise tüm tarafların bir rol üstlenmesi gerektiğini söyledi ve 2012 anlaşmasının “tek taraflı olarak yorumlanmasını” eleştirdi.

Sünni isyancıları destekleyen Suudi Arabistan, İran ve Lübnan’daki Şii müttefiki Hizbullah’tan, Suriye’deki savaşçılarını çekmesini istedi.

İran, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon tarafından konferansa davet edilmişti, ancak özellikle Suriyeli muhalif gruplardan gelen itirazlar üzerine daveti geri çekti.

Konferansta Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yaptığı konuşmada, Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin durumuna değindi ve Şam rejiminin iktidarda kalmaya devam edemeyeceğini belirtti.

Davutoğlu, “meşruiyetini, otoritesini yitiren ve elleri kana bulananların” iktidarda kalamayacağını söyledi. Davutoğlu, Suriye’nin egemenlik, bağımsızlık, birlik ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğine de işaret etti.

Bugün Montrö’de yapılan toplantıda ilgili taraflar görüşlerini belirttikten sonra görüşmeler Cuma günü Cenevre’de BM Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi ile Suriyeli delegeler arasında devam edecek.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG