Erişilebilirlik

Suriye Kimyasal Silah Stoklarının Kısmi Listesini Açıkladı


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM ekibi Suriye'de kimyasal silah kullanımını araştırmadan önce OPCW'nun merkezindeki konuşmuştu
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM ekibi Suriye'de kimyasal silah kullanımını araştırmadan önce OPCW'nun merkezindeki konuşmuştu

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Suriye’nin kimyasal silah stoklarının kısmi bir listesini dün kendilerine teslim ettiğini bildirdi

Amerika’nın Sesi’yle konuşan örgüt sözcüsü Michael Luhan, hafta sonuna kadar kendilerine daha fazla bilgi ulaştırılmasını beklediğini söyledi.

Geçen haftasonu görüşen Rusya ve Amerikalı yetkililer Suriye’nin bir hafta içinde kimyasal silah stoklarının tüm dökümünü teslim etmesi konusunda anlaşmıştı.

Kimyasal Silahların İmha Süreci

Kimyasal Silahların İmha Süreci

  • Kimyasal etkenler yakma ya da nötralize edilerek yok edilebilir
  • Amerikan ordusu patlayıcı kullanarak kimyasal silahları yok edebilen taşınabilir beş üniteye sahip
  • Uzmanlar silahı kapalı bir kutuya koyarak patlayıcılarla imha ediyor ve ardından kutuya kimyasal maddeler ekleyerek silahı nötralize hale getiriyor
Plana göre Suriye’nin 2014 yılının ortasına kadar elindeki tüm kimyasal silahları imha etmesi ya da elden çıkarması gerekiyor. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’nin bu şartlara uymamasının Birleşmiş Milletler’in yaptırım kararı çıkartmasına neden olabileceğini belirtti.

Luhan, Pazar günü OPCW’nun toplanıp, Suriye’nin kimyasal silahlarının geleceğiyle ilgili görüşmesi olduğuna karar verildiğini, ancak sonradan toplantının süresiz ertelendiğini belirtti.

Geçen hafta yayınlanan BM raporu Şam yakındaki saldırıda kimyasal silah kullanıldığıyla ilgili kesin kanıtlar olduğunu belirtmiş ama suçun hangi tarafa ait olduğu konusunda bir bilgi verilmemişti.

Amerika ve Batılı devletler Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’a bağlı güçlerin kimyasal silah kullandığını savunuyor ve saldırıda 1400 kişinin öldüğünü belirtiyor.

Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, ülkesinin Birleşmiş Milletler’in düzenlediği barış konferansında ateşkes çağrısı yapacağını söyledi. Cemil İngiliz Guardian gazetesine verdiği demeçte, savaşın çıkmaza girdiğini belirtti ve ne hükümetin ne de ayaklanmacıların diğer tarafı yenecek güce sahip olmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG