Erişilebilirlik

Suriye Karar Tasarısı Üzerinde Pazarlık Sürüyor


Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov (sağda) ve Fransız mevkidaşı Laurent Fabius Moskova'da görüşmeye hazırlanırken
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov (sağda) ve Fransız mevkidaşı Laurent Fabius Moskova'da görüşmeye hazırlanırken
Rusya ve Batılı güçler Suriye’de kimyasal silah saldırısını kimin yaptığı konusunda görüş ayrılığını sürdürmekle birlikte kimyasal silah stoklarının imhasını öngören BM karar tasarısı üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Şam yakınlarındaki geçen ayki saldırının dış askeri yardım arayan isyancıların bir “tahrik eylemi” olduğunu önesürdü.
Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ise Moskova’da Lavrov ile düzenlediği ortak basın toplantısında BM denetçileri raporunun saldırıyı Suriye ordusunun yaptığı konusunda hiçbir bir kuşku bırakmadığını söyledi.
Lavrov, Fransız bakan ile Suriye’ye barış getirme konusunda aynı hedefi paylaştıklarını ancak bunu nasıl gerçekleştirecekleri konusunda farklı görüşlere sahip olduklarını da söyledi.

Rusya Amerika, Fransa ve İngiltere ‘nin BM karar tasarısına Suriye’ye karşı anlaşmaya uymazsa kuvvet kullanılacağı yolunda bir tehdit konması talebine karşı çıkıyor.
Amerika ve İngiltere, Pazartesi günü Suriye’ye kimyasal silahlarından vazgeçmesi konusunda kesin ve bağlayıcı süreler konmasını öngören güçlü bir karar tasarısı istediklerini açıkladı.


BM denetçilerinin Pazartesi günü yayınladıkları raporda geçen ay Şam yakınlarındaki saldırıda büyük miktarda sarin gazı kullanıldığına ilişkin “açık ve inandırıcı” kanıt bulunduğu belirtildi.

Raporda toplanan çevresel, kimyasal ve tıbbi örneklerin 21 Ağustos’ta Şam’ın Guta bölgesinde zehirli gazı yerleştirilmiş karadan karaya atılan roketler kullanıldığını gösterdiği de bildirildi
Denetçiler sadece kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını belirlemekle görevlendirilmiş, kendilerinden bu silahları kimin kullandığını belirlemeleri istenmemişti.

Obama yönetimi geçen ay 1,400’ü aşkın kişinin öldüğü saldırıyı Suriye ordusunun düzenlediğini bildirirken Şam hükümeti saldırıdan isyancıların sorumlu olduğunu öne sürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG