Erişilebilirlik

“Suriye İçin Umut Işığı Yok”


Birleşmiş Milletler Suriye Soruşturma Komisyonu, son raporunda, ülkedeki durumun giderek kötüleştiği ve umut ışığı görünmediği sonucuna vardı

Raporda, hükümet yanlısı birliklerin, isyancıların ve IŞİD militanlarının şehir kuşatmalarının “yıkıcı etkisi” olduğu kaydediliyor.

Cenevre’de İnsan Hakları Konseyi’nde konuşan BM Suriye Soruşturma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, sivillerin yaşadığı alanlarda gelişigüzel saldırı düzenleyen tarafların uluslararası hukuka nadiren uyduklarını söyledi.

Komisyon başkanına göre, bu durum da gözardı edilemeyecek insani trajedilere neden oluyor.

Pinhero İnsan Hakları Konseyi’ne, gittikçe artan vahşetin ana kurbanlarının sivil halk olduğunu söyledi.

2011 yılı Mart ayında başlayan Suriye iç savaşında 220 binden fazla insan hayatını kaybetti. BM, 12 milyondan fazla insanın acil yardıma ihtiyacı bulunduğunu, 4 milyondan fazla insanın komşu ülkelere sığındığını ve 7 milyon 600 bin insanın da evlerini terk ederek Suriye içinde göçe zorlandığını bildirdi.

Komisyon, Suriye’de varil bombalarının kullanılmaya devam edildiğini ve genellikle sivilleri hedef alan bu saldırılardan sorumlu olanların da cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Pinhiero ayrıca, uluslararası toplumu soruna diplomatik çözüm bulamadığı için eleştirdi. Sorunun üzerine “kararlılıkla” gidilmediğinden Suriye’de “dokunulmazlıktan beslenen ve güçlenen bir vahşet kültürünün” ortaya çıktığını söyledi.

Pinheiro, “uzamış savaşlar diplomasinin derin başarısızlığının temsilidir” dedi.

BM arabuluculuğunda yapılan iki tur müzakereden de istenilen sonuç alınamadı. Hükümet güçleri, isyancılar ve IŞİD militanları tarafından toprak işgali amacıyla girişilen çatışmaların artmaya başlamasıyla, siyasi çözüm süreci daha da zorlaştı.

Suriye Büyükelçisi Hüsam Eddin Aala Komisyon’a, Pinheiro’nun raporuna katılmadığını ve raporun Suriye hükümetine karşı önyargı beslediğini söyledi. Okulları ve hastaneleri hedef alan saldırı suçlamalarının mantıksız olduğunu söyleyen Aala, Suriye hükümetinin insanı yardımı siyasi nedenlerden dolayı kabul etmediği suçlamasını da reddetti.

Bu arada Suriyeli aktivistler, Kürt güçlerinin Suriye’nin kuzeyinde önemli bir askeri üssü IŞİD’den geri aldığını söyledi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kürt güçlerinin IŞİD’in merkezi olan Rakka’ya 50 kilometre uzaklıktaki Tugay 93 adlı üssü ele geçirdiğini bildirdi. Üs, konumuyla Kürt güçlerine stratejik avantaj sağlıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG