Erişilebilirlik

Teröre Karşı Küresel Alanda Kararlılık


Amerika’nın başkenti Washington’da bakanlar düzeyinde düzenlenen IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu toplantısının sonuç bildirisi yayımlandı. Toplantıya katılan 79 üyenin bakan ve temsilcileri ortak açıklamasında, IŞİD’in kalıcı yenilgiye uğratılması ve terör örgütünün bir zamanlar kontrol ettiği bölgelerde yeniden canlanmasını önlemenin koalisyonun önceliği olmaya devam ettiği vurgulandı.

IŞİD’e karşı son bir yılda sağlanan ilerlemelerden duyulan memnuniyetin dile getirildiği bildiride, 7,7 milyon kişinin IŞİD zulmünden kurtarıldığı, örgütün yönetim kadrosuyla kaynaklar ve küresel ağlara erişimine ciddi darbe vurulduğu belirtildi.

Iraklılar’ın geçen yıl ülkelerini IŞİD’den kurtardıktan sonra da güvenlik ve terörle mücadele operasyonlarını sürdürdüğüne işaret edilen bildiride, “Aynı şekilde IŞİD’in Suriye’deki kalıntılarına karşı da ortaklarımızın taarruz operasyonları yürütmeye ve Koalisyon’un desteğiyle IŞİD’den kurtarılan bölgelerde güvenlik ve istikrarı sağlamaya devam etmesinden minnettarız” ifadesi kullanıldı.

Bildiride, IŞİD’in kolları ve ağlarının yanı sıra ideolojisini yayma faaliyetlerine de engel olunması gereğinin önemine vurgu yapıldı, çok uluslu işbirliği ve bilgi paylaşımının dünya genelindeki potansiyel saldırıları önlemeye imkan verdiğine dikkat çekildi. IŞİD’in internet üzerindeki etkisinin zayıflatıldığı ve mali kaynakları üzerinde baskı uygulandığına değinildi.

IŞİD’in Irak ve Suriye’de toprak olarak yenilgiye uğratılmasının örgüte karşı savaşta önemli bir köşe taşı olacağı belirtilen bildiride şunlar kaydedildi:

“Ancak bu, IŞİD’e karşı kampanyamızın sona ereceği anlamına gelmez. Terör örgütünün hala dirençli olduğu Irak ve Suriye’de daha fazla angajmana ihtiyaç var. IŞİD’in liderliği, bağlantılı grupları ve destekçileri Irak ve Suriye’deki toprak kayıplarını yenilgi değil gerileme olarak görüyor. IŞİD giderek artan biçimde Suriye ve Irak’ı istikrarsızlaştırmak için isyancı taktiklerine yöneliyor. Buna paralel olarak da, savaşı daha olanaklı noktalardan ilerletmek ve içeride radikalleşen teröristleri ilham vermek için dünya genelindeki kollarına ve ağlarına desteğin arttırılmasına odaklanıyor.”

Ortak bildiride, Koalisyon’un Suriye’de kapsayıcı, mezhepsel olmayan ve tüm Suriyeliler’in iradesini yansıtan bir hükümetin kurulması ve Suriye’nin birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteği içeren 2012 Cenevre Bildirgesi ve 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını temel alan gerçek bir siyasi değişime destekte Suriye halkının yanında yer aldığı vurgulandı.

Koalisyon olarak Suriye’de insani yardımlar ve istikrar çabalarına katkı sağlama, kırılgan toplumların yaşamlarını geliştirme, sığınmacıların güvenli ve gönüllü olarak geri dönüşlerine yardımcı olmaya, sivillerin korunması ve eğitime erişim imkanlarının yaratılması gibi hususlara odaklanmaya ve böylece IŞİD’den kurtarılan bölgelerde kalıcı toparlanma için zeminin oluşturulması çabasına devam edecekleri belirtildi.

Bildiride yabancı terörist savaşçılardan duyulan endişe dile getirildi ve bu kişilerin etkili olmasını önleyecek tedbirler alınmasının, bu konuda Koalisyon ortakları arasında istihbarat paylaşımının önemine vurgu yapıldı.

Bildiride Koalisyon’un 2019’da Çalışma Grubu eylem planlarını hayata geçirmeye odaklanmasının beklendiği belirtilerek şöyle devam edildi:

“Suriye’de IŞİD’e karşı konvansiyonel askeri çabalar tamamlanmaya yaklaşırken ve merkezi bir rolden ziyade destekleyici bir role geçiş yapılırken, Koalisyon üyeleri kampanyanın bir sonraki aşamasını planlamayı tartışmaya başlayacak. Bu, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta direniş hareketine dönüşmesine karşı koyma çabasını içerebilir. Bunun yanında, IŞİD’in sınırlar arası ağları, kolları ve bağlantılı gruplarıyla mücadele edilmesi de buna dahil olabilir.”

Bildiride, Irak ve Suriye’deki ortak çabaların devam edeceği de vurgulandı ve Koalisyon içerisinde koordinasyon ve istişarelerin sürekli hale getirilmesi ihtiyacının altı çizildi.

7 ülkeden de ortak açıklama: 'Suriye için siyasi çözümden başka seçenek yok'

Toplantının ardından ayrıca Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD dışişleri bakanları BM’nin Suriye’deki siyasi çözüm çabasına destek vermek amacıyla ortak bir açıklamaya imza attı.

Suriye için askeri çözümü reddeden açıklamada ‘‘Siyasi çözümden başka seçenek yok’’ denildi. Suriye’deki çatışmaları sona erdirmek için diplomasiye ve uluslararası siyasi iradeye ihtiyaç olduğu kaydedildi.

Bölgeyi istikrarsızlaştırma çabalarının ve askeri çözüm talebinin yalnızca çatışmaların tehlikeli şekilde daha çok yayılmasına neden olacağı belirtilen açıklamada ‘‘Çabalarımızı BM Güvenlik Konseyi kararıyla uyumlu siyasi bir çözüm bulunması konusunda yoğunlaştırmakta kararlıyız’’ denildi.

IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Dışişleri Bakanları Washington'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Açıklamada ayrıca ‘‘BM ve BM Suriye Özel temsilcisinin çabalarına desteğimizi tekrar ediyoruz’’ ifadesi kullanıldı.

Pompeo: ‘‘Mücadele bitmiyor, doğası değişiyor’’

Başkan Donald Trump’ın ABD askerlerini Suriye’den çekeceğini açıklaması müttefikler arasında kaygı uyandırmıştı. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada Suriye’den çekilmenin Amerika’nın mücadelesinin sonu anlamına gelmediği mesajını verdi, “IŞİD’le mücadelenin doğası değişiyor” dedi.

Pompeo, IŞİD’in yenilgiye uğratılmasında ilerleme sağlandığını ancak örgütün Suriye ve Irak’ta tehlikeli bir tehdit olmaya devam ettiğini vurguladı.

“Adem-i merkeziyetçi bir cihat dönemine giriyoruz”

Pompeo konuşmasında koalisyon ülkelerinin benimsemesi gereken dört ilkeyi sıraladı. “İlk olarak IŞİD’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması amacında kararlılığımızı yinelememiz gerekiyor. Zaferimizin nihai ve kalıcı olması için IŞİD, ülkelerimize yönelik bir tehdit olmaktan çıkmalı, küresel bir terör ağı olarak faaliyet gösterememeli. Faaliyet göstereceği hiçbir güvenli liman olmamalı. Mide bulandırıcı ideolojileriyle yeni nesillerin beyinlerini yıkayıp mesajlarını yayamayacak durumda olmalı” diye konuştu.

Pompeo sıraladığı bu dört amaca ulaşılması için IŞİD’in arta kalan şebekelerine ve operasyonlarına saldırı yapılması gerektiğini belirtti, “Adem-i merkeziyetçi bir cihat dönemine giriyoruz. IŞİD’le mücadelenin doğası değişiyor” ifadelerini kullandı.

Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede en büyük soru işaretlerinden biri Amerika’nın sahadaki ortağı olan ve YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin elindeki yabancı savaşçılar. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, koalisyon ülkelerine vatandaşları olan yabancı savaşçıları geri almaları, yargılamaları ve cezalandırmaları çağrısında bulundu. Koalisyon ülkelerine IŞİD’in hiçbir güvenli liman bırakılmayacak şekilde kalıcı olarak yenilgiye uğratılması amacında kararlılıklarını yineleme çağrısı yaptı.

Pompeo, “Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesi Amerika’nın mücadelesinin sonu anlamına gelmiyor. Bu mücadeleyi sizin yanınızda sürdüreceğiz. Asker sayısının azaltılması misyonda bir değişikliği işaret etmiyor, taktik bir değişiklik. Eski bir savaşta yeni bir aşamayı temsil ediyor” diye konuştu. Suriye’deki asker sayısının azaltılması sürecinin iyi bir şekilde koordine edileceğini vurguladı, “Suriye’deki politika önceliklerimiz değişmedi” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Pompeo, Suriye’de BM liderliğinde siyasi çözümün altını çizdi, İran öncülüğündeki bütün güçlerin Suriye’den çıkması gerektiğini vurguladı.

Mike Pompeo, Irak’ta IŞİD’le mücadeleye de değindi, Irak güvenlik güçlerinin IŞİD’e karşı operasyon düzenleme kapasitesinde ilerleme sağladığını belirtti. Pompeo, “Ancak bu iyi haber. Kötü haberse son dönemde gelen haberlerin IŞİD’in gerçek bir varlık gösterdiği ve Irak’ta gizli bir direniş başlatmaya çalıştığını göstermesi” diye konuştu. “Koalisyon Irak hükümetine ve hükümetin IŞİD’den kurtarılan bölgelerde güvenliğin sağlanması çabalarına destek olmaya devam etmeli” dedi.

“Baskıyı devam ettirmek zorundayız”

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo toplantı öncesinde Fox News’a verdiği röportajda da Suriye konusundaki soruları cevapladı. Pompeo, Suriye’den çekilme konusunda Amerika’nın stratejisinin ne olduğu sorusuna cevaben “Amerikan halkı şu anda iki yıl öncesine kıyasla daha güvende olduklarını bilmeliler. İnsanların başları kesiliyor, IŞİD insanları kafeslere koyuyordu. Uzun zaman önceymiş gibi geliyor ama aslında birkaç yıl önceydi. Gerçekten bir ilerleme sağladık” dedi.

Pompeo, “Radikal İslami terörden gelen tehdit devam ediyor. Gerçek bir tehdit var. Başkan’ın bir gece önce dediği gibi gerek duyduğumuz yerlerde güçlerimizi konuşlandırırız. Ama ihtiyaç duymadığımız zaman da genç kadın ve erkeklerimizi eve döndürebiliriz. Yapılması gereken doğru şey” ifadelerini kullandı.

Mike Pompeo’ya “Örgüt üzerindeki baskı sürdürülmezse IŞİD 6-12 ay içinde yeniden canlanabilir” uyarısının yapıldığı Pentagon raporu soruldu. Pompeo, “Baskıyı devam ettirmek zorundayız. Sadece IŞİD de değil. Bölgede El Kaide kalıntıları da var. Amerikan halkının isimlerini bilmediği ama Amerika’yı yok etmeye niyetli başka gruplar var” diye konuştu.

Mike Pompeo’ya “Amerika’nın Suriye’den beklenenden daha erken çekilmesinin hava sahasını Rusya’nın kontrol etmesine imkan verip-vermeyeceği soruldu. Konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirten Pompeo, “Sahada Türkler’le konuşan arkadaşlarımız var. Suriye’deki Kürtler’le konuşan arkadaşlarımız var. İsrailliler’le ve Ürdün’le, bölgedeki bütün ortaklarımızla diyalog içindeyiz” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG