Erişilebilirlik

Suriye İçin Dünya Vatandaşlarına Çağrı


Cenevre’de önümüzdeki hafta başında yapılması beklenen Suriye görüşmeleri öncesinde, Birleşmiş Milletlere bağlı yardım kuruluşları ve 120 uluslararası insani yardım örgütü yayınladıkları ortak bildiride, tüm tarafları ateşkes için anlaşma sağlamaya, barış planı için uzlaşmaya davet etti.

Bugüne kadar sadece devletlere çağrıda bulunan Birleşmiş Milletler ve uluslararası insani yardım kuruluşları bu kez tüm dünya vatandaşlarına da seslendi; Suriye’de devam eden katliama karşı artık sessiz kalmayıp, akan kanın durdurulması, bu ülkede yaşanan krizin sona erdirilmesi için seslerini yükseltmelerini istedi.

Hazırlanan ortak bildiride, acil olarak atılacak bir dizi pratik adımla, Suriye’de ihtiyacı olan kişilere insani yardımın ulaştırılması ve dağıtılması konusunda gelişme kaydedileceği belirtildi.

“Barış planında uzlaşın"

Bildiride şöyle denildi: “Üç yıl önce liderlere yaptığımız acil çağrıyla, Suriye halkının içinde bulunduğu durumdan kurtarılması için her türlü çabanın gösterilmesini istemiş, ülkede akan kan yüzünden büyük acılar çekildiğini, sivillerin zarar gördüğünü belirtmiştik. Ülkede devam eden savaşın neredeyse altıncı yılına girilirken hala kan akmaya devam ediyor ve acılar giderek daha da derinleşiyor. Bu kez Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşlar olarak sadece devletlere ve liderlere değil, tüm dünya ülkelerinin vatandaşlarına, Suriye’de devam eden bu katliamın sona erdirilmesi, akan kanın durdurulması için, seslerini yükseltip katliamın durdurulması için çağrıda bulunmaya davet ediyoruz.”

Hazırlanan ortak bildiride Cenevre’de 25 Ocak’ta yapılması beklenen Suriye görüşmeleriyle ilgili olarak “Suriye konusunda tüm tarafları ateşkes sağlamaya ve barış planı konusunda uzlaşıya varmaya davet ediyoruz” çağrısında bulunuldu.

Sosyal medyada ses çıkarın çağrısı

Bildiride, yaklaşık 4 milyon 600 bin Suriyeli’nin terör örgütü IŞİD yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalıp komşu ülkelere sığındıkları, 13 milyon 500 bin Suriyeli’nin insani yardıma muhtaç olduğu ve bu masum kişilerin geleceklerinin karanlık olduğu belirtildi. Ülkede yaşanan savaşın masum insanları evlerinde, restoranlarda, ofislerinde, sokaklarında ve ülkenin her yerinde şiddetle vurduğu kaydedildi.

Bildiride, 2011 yılından bu yana yaşanan kaos ve insanlık dramının çözümü için daha fazla ortak sese ihtiyaç duyulduğu ve tüm dünya vatandaşlarının bireysel olarak bu katliamın durdurulması için artık sessiz kalmayıp, barışın sağlanması için sosyal medya dahil her türlü desteği vermesinin önemi vurgulandı. “Uzun süredir acı çeken bu masum insanlar için artık harekete geçin” çağrısında bulunuldu.

Suriye görüşmeleri yapılacak mı?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından açıklanan Suriye barışı planı çerçevesinde görüşmelerin bu ay içerinde yeniden Cenevre’de başlaması bekleniyordu. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistrua ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Suriye görüşmelerinin ertelenebileceğini söylemiş, dünya güçlerinin tarafların masaya oturması konusunda baskılarını sürdürmeleri gerektiğini belirtmişti. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de Suriye görüşmelerinin tarihinde önemli bir erteleme olmayacağını düşündüğünü ifade etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG