Erişilebilirlik

Suriye İçin Ateşkes Çabaları


Suriye’de ateşkes sağlanması için Avrupa’da yoğun bir diplomasi trafiği başladı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Amerikalı diplomatlar ateşkes müzakerelerinde Ruslar’ın bazı konulardaki tavırlarından duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler.

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter, İngiltere’de yaptığı açıklamada bugünkü haberlerin cesaret verici olduğunu, seçimi Rusya’nın yapacağını ve sonuçlarının sorumluluğunun da Rusya’nın olacağını söyledi.

Carter, Moskova’yı Suriye’de, Ukrayna’da ve siber alanda profesyonel davranmamakla suçladı, Rusya’nın uluslararası düzeni erozyona uğratma amacında olduğunu söyledi.

Müzakereler devam ediyor

Ulusal Güvenlik Danışmanı yardımcısı Ben Rhodes, Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un önümüzdeki günlerde görüşmeyi planladıklarını söyledi.

“En temel çekincelerimizi karşılamayacak anlaşmayı kabul etmeyeceğiz” diyen Rhodes, “Sanırım hızlı bir şekilde açığı kapatıp-kapatamayacağımızı göreceğiz” dedi.

Suriye muhalefetinin en önemli müzakere heyetinin koordinatörü Riyad Hijab, Ruslar ve Amerikalılar, Suriye halkının isteklerinden farklı konularda anlaşırsa, o anlaşmayı kabul etmeyiz dedi.

Önemli anlaşmazlık konularından biri Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın geleceği. Muhalifler geçici yönetimin oluşturulması için planlanan 6 aylık müzakerelerin sonunda Esat’ın koltuğunu terketmesini istiyor.

Hijab, “Esat’ı geçiş sürecinde bir gün daha fazla tutmak söz konusu değil, Ruslar ve Amerikalılar bunu biliyor” dedi. Hijab, “Onlar Suriye halkının durumunu biliyorlar, bu talepten vazgeçmeyecekler,” dedi.

Suriye’de ateşkes G-20 Zirvesi sırasında Obama ve Putin arasında 90 dakika görüşülmüştü.

Rusya ve İran Esat’ı destekliyor.

Askeri karışıklıklar

Bu arada Suriye Ordusu ile işbirliği içindeki Irak Şii milisleri Halep’in güneyine ek 1000 kişilik güç yerleştirdiğini belirtti.

Halep, Salı günü klor saldırısına maruz kalmıştı. Görgü tanıkları 100’den fazla kişinin Suriye jetinden fırlatılan bir füzenin ardından hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

Bu arada Türkiye, 300’den fazla sivilin Cerablus’a döndüğünü açıkladı.

Çarşamba günü Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye’nin Suriye’nin daha güneyine inmesinden uzak durması gerektiği belirtildi ve Ankara’nın hareketlerinin Suriye’nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü ile ilgili soru işaretleri yarattığı kaydedildi.

Suriye’de 5 yıldır süren savaşta yüzbinlerce kişi yaşamını yitirdi, 12 milyon kişi de evlerinden oldu.

Birleşmiş Milletler’e göre 28 Ağustos 5 Eylül arasında Hama’da 100 bin kişi daha evlerini terketmek zorunda kaldı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG